Hrvatska
StoryEditor

U Sisku otvoren prvi kulinarski institut u regiji

25. Rujan 2012.

U Sisku je danas u zgradi u vlasništvu tvrtke Applied Ceramics otvoren kulinarski institut, prvi takav u regiji, pod nazivom Kul in.

Osnovna svrha osnivanja i rada Kul ina, u koji je Applied Ceramics reinvestirao 1,8 milijuna dolara dobiti iz poslovanja, kazala je direktorica Kul ina Ivana Peleš, jest usavršavanje i educiranje u širem području kulinarstva. Početne probne aktivnosti već su održane kroz tri radionice usavršavanja za 100-tinjak polaznika u oblasti slastičarstva, a uređenjem vlastitog prostora i definiranjem više razina edukacijskih programa, od usavršavanja postojećih znanja i vještina do pravog studija kulinarstva i menadžmenta, stvoreni su i organizacijski uvjeti i smjernice za osnivanja Kul ina na razini instituta.

Radi se zapravo o nastavku poslovne vizije i plodne investicijske aktivnosti u Hrvatsku Siščanina Matta. D. Sertica, odnosno Darka Sertića, osnivača u svjetskim razmjerima vrlo uspješne tvrtke Applied Ceramics, koja specijalnom obradom kvarca i safira, te izradom tzv. alumina keramike proizvodi specifične dijelove za visokosofisticirane strojeve za proizvodnju mikročipova. Time se Applied Ceramics, koji je Sertić osnovao u Fremontu u Silicijskoj dolini, te s pogonima u Izraelu i ovim u Sisku, etablirao kao jedan od ključnih dobavljača za sve najvažnije proizvođače mikročipova i poluvodičke industrije u svijetu.

Zgradu sa šest etaža bivšeg Instituta crne metalurgije bivše Željezare Sisak, koju je Sertić kupio u paketu s pogonom za Applied Ceramics, Sertić namjerava pretvoriti u jedinstveni edukativni kampus, za koji smatra da je realno s vremenom preraste u sveučilište. U onom strogo kulinarskom dijelu obrazovanja i usavršavanja već je spremna i vrhunski opremljena kuhinja-praktikum u kojoj na najsuvremenijoj opremi istovremeno može raditi dvadeset polaznika, a da se radi o vrhunskoj razini prenošenja znanja i iskustava garantira iskusna kuharska ekipa s međunarodnim iskustvom koju predvodi direktor edukacije Zdravko Perić, inače chef s diplomom prestižne kulinarske akademije Le Cordon Bleu.

- Velik udio ekonomskih napora Hrvatske usmjeren je u razvoj turizma, a odatle i ideja da i mi podržimo te napore osnivanjem kulinarskog instituta u Sisku. Uz to, naše napore prepoznao je i biskup Vlado Košić koji nas je preporučio redovnicima Družbe sinova bezgrešnog začeća u Kutini, koji će ovdje organizirati Visoku školu za medicinske sestre, po uzoru na slične stručne obrazovne studije koje imaju u Europi, kazao je Darko Sertić.

Prepoznavši vrijednosti vizionarskog Sertićevog ulagačkog zanosa, u projekt se se stoga u ranoj fazi uključila i Obrazovna grupa Zrinski na čelu s Vitomirom Tafrom, koja će već od sljedeće jeseni u Applied Ceramicsovoj zgradi u Sisku započeti dio programa koji će obuhvatiti Visoku školu za menadžment ‘Nikola Šubić Zrinski‘ iz Zagreba, te aktivnosti Pučkog otvorenog učilišta ‘Petar Zrinski‘ na čelu s ravnateljem Zdravkom Tkalcem.

- Kad govorimo o puduzetnosti, onda je to sposobnost da činimo promjene; kad govorimo o poduzetništvu, onda govorimo o sposobnosti da ideje pretvorimo u djela. Danas smo u ovom primjeru vidjeli kako se poduzetništvo i poduzetnost preklapaju i kako se ideje provode u djelo. Na ideju i prijedlog Darka Sertića jednostavno nismo mogli reći ne, jer i naša je misija kako osposobiti malog pojedinca da uspješno vodi malo i srednje poduzeće i da time bude koristan i sebi i društvu u cjelini, kazao je Vitomir Tafra. 

Pomoćnica ministra poduzetništva i obrta Zdenka Lončar istaknula je Sertića kao poduzetnika kakvog bi Hrvatska i te kako trebala paziti, i kakvih Hrvatskoj nedostaje, i čije je ulaganje vlastite dobiti u direktnoj funkciji zapošljavanja u Sisku, s posebnim naglaskom na pružanje istinske šanse mladima.

28. travanj 2024 07:05