Hrvatska
StoryEditor

U Slavonskom Brodu sumporovodika šest puta više od dozvoljenog

28. Listopad 2012.
Piše:
liderhrt

Na mjernoj postaji u Slavonskome Brodu ponovno su jučer zabilježena znatna prekoračenja dopuštenih vrijednosti štetnih plinova u zraku. Bosanskobrodska rafinerija, otvorena prije 5 godina, ozbiljno ugrožava zdravlje građana - podaci su alarmantni.

Izmjerena koncentracija sumporovodika u Slavonskom Brodu gotovo je 40 mikrograma po prostornome metru, što je šest puta više od granične vrijednosti. Koncentracija benzena u jednom satu premašuje godišnju graničnu koncentraciju.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović za HTV je izjavio da se u rujnu u Banjaluci već razgovaralo o tom problemu. Tada je dogovorena izrada katastra onečišćivača s hrvatske i strane Republike Srpske te postavljanje još jedne mjerne postaje u Slavonskom Brodu. Ministar tvrdi da to onečišćenje nije opasno za zdravlje, ali je svjestan da utječe na kvalitetu života.

Vlasti u Slavonskom Brodu ne mogu same riješiti taj problem, na koji dugo upozoravaju. Gradonačelnik Mirko Duspara piseno je zatražio od ministarstva, predsjednika i premijera da država riješi problem s glavnim onečišćivačem. Unatoč svim obećanjima ruski vlasnici bosanskobrodske Rafinerije još nisu ispunuili minimum ekoloških normi. U Brodskoj ekološkoj udruzi Zemlja misle kako se ne može više puno učiniti u vezi s onečišćenjem, ali može se djelovati edukativno, u zaštiti od posljedica. Predlažu i da se instaliraju sirene koje bi označavale nedopuštenu količinu toksina u zraku.

19. travanj 2024 21:37