Hrvatska
StoryEditor

U srijedu se odlučuje o sudbini Gredelja

11. Prosinac 2012.
Piše:
lider.media

Dana 12.prosinca 2012. godine održat će se ročište vjerovnika na kojem će se ispitati prijavljene tražbine te zatim ročište vjerovnika na kojem će se na temelju izvješća stečajnog upravitelja odlučivati o daljnjem tijeku stečajnog postupka.

Iako je činjenica da je Tvornica željezničkih vozila Gredelj d.o.o. od 01.10.2012. godine u stečaju, njezin rad u novim uvjetima se itekako nastavlja, izvješteno je iz kompanije..

Ciljevi tvrtke su pozitivno poslovanje u stečaju radi održavanja djelatnosti i time ostvariti dobru podlogu za uređivanje pravnog položaja i odnosa prema vjerovnicima. Primarno je da Gredelj postane zdrav subjekt očišćen od nepotrebnih troškova i da kao takav može nastupati na tržištu željezničkih vozila u narednom periodu. 

Trenutno je u tvornici zaposleno 1000 radnika, od čega 840 proizvodnih radnika i 160 radnika koji djeluju kao servis proizvodnji.Vrijednost imovine i potraživanja TŽV Gredelj d.o.o. procijenjena je na približno 856 milijuna kuna, dok su ukupne priznate prijavljene tražbine vjerovnika približno 900 milijuna kuna.Treba napomenuti da radnici, bivši i sadašnji njih ukupno 1463, imaju priznate ukupne tražbine od približno 270 milijuna kuna bruto odnosno približno 215 milijuna kuna neto te da su upravo oni u prvom višem isplatnom redu i kao takvi prvi će namiriti svoja potraživanja. Očekuje se da će Agencija za osiguranje radničkih potraživanja u slučaju stečaja poslodavca (AORPS) tijekom veljače radnicima isplatiti sveukupno približno 33 milijuna kuna. Nakon što se usvoji stečajni plan očekuje se da će se i preostali iznos, odnosno razlika od iznosa koji će isplatiti agencija pa do ukupnog neto iznosa potraživanja radnika, podmiriti po obrocima iz daljnjeg poslovanja tvrtke u stečajnom postupku.

Na spomenutom ročištu stečajni upravitelj TŽV Gredelj d.o.o. u stečaju izaći će s prijedlogom da se proizvodnja nastavi i da se ispitaju sve mogućnosti za nastavak djelovanja u stečaju i nastavak rada kroz predložen stečajni plan.Nakon radnika u drugi viši isplatni red spadaju najvećim dijelom banke i dobavljači odnosno 458 vjerovnik s ukupnim tražbinama od 502 milijuna kuna. 30 milijuna kuna tražbina dobavljača još nije prijavljeno, a rok za prijavu spomenutih tražbina je 3 mjeseca od dana ročišta odnosno 3 mjeseca od 12.prosinca 2012.

-Ukoliko se na spomenutom ročištu prihvatiti stečajni plan uvjeren sam da će ovo biti novi početak za jedan zdrav i perspektivan Gredelj, te da će nam vjerovnici ukazati povjerenje i pružiti nove šanse da radimo i da se dokažemo- izjavio je Stečajni upravitelj TŽV Gredelj, Pero Hrkać.

03. svibanj 2024 12:57