28. prosinac 2012.

U sustavu fiskalizacije jutros 707 poduzetnika

Porezna uprava Ministarstva financija izvijestila je da je jučer puštena produkcija sustava fiskalizacije te da od tada nije zabilježen ni jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije.

Kako se navodi u današnjem priopćenju, Porezna je uprava 27. prosinca pustila produkciju sustava fiskalizacije, što je nekoliko dana prije samog početka primjene kako bi se poduzetnici mogli prilagoditi sustavu fiskalizacije koji počinje s 1. siječnjem 2013. godine.

Od trenutka kada je puštena stvarna produkcija sustava, Porezna uprava nije zabilježila niti jedan problem u ovjeri računa koje su poduzetnici dostavljali na ovjeru kroz produkcijski sustav fiskalizacije, ističu iz Porezne uprave.

Iznose i podatke po kojima je do 9 sati jutros (28. prosinca) u produkcijski sustav fiskalizacije ušlo 144.433 zapisa za račun od 707 različitih OIB-a odnosno poduzetnika.

Sustav fiskalizacije zaprimio je i 4.075 podataka o poslovnicama od 870 različitih OIB-a odnosno poduzetnika, a ovjerene su i 3.423 knjige računa, navode iz Porezne uprave.

Po podacima Financijske agencije, obveznici fiskalizacije do danas su predali zahtjeve za 15.820 digitalnih certifikata.

Na upite kako je prošlo probno testiranje tog sustava te je li bilo zagušenja ili ne, iz Porezne uprave su odgovorili da je sve prošlo u redu te da je sustav spreman.

Ugostitelji te veliki i srednji poduzetnici, bez obzira na djelatnost koju obavljaju, prvi su obveznici fiskalizacije prema Zakonu o fiskalizaciji u prometu gotovinom koji stupa na snagu 1. siječnja 2013. godine.

To znači da ti poduzetnici i ugostitelji moraju imaju elektronički naplatni uređaj i to softverski prilagođen za postupke fiskalizacije, jer moraju podržavati digitalni potpis i omogućiti internet vezu s Poreznom upravom, te moraju imati digitalni certifikat koji izdaje Fina.