11. ožujak 2014.

U sva četiri tromjesečja prošle godine pad građevinskih radova na godišnjoj razini

Građevinski radovi u Hrvatskoj u prosincu prošle godine bilježe rast na mjesečnoj razini za oko 2 posto, dok su na godišnjoj razini, prema kalendarski prilagođenim indeksima, smanjeni za 2,1 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je nastavljen pad građevinskih radova na godišnjoj razini, nešto usporeniji nego u prethodna dva mjeseca s obzirom da su u listopadu prošle u odnosu na listopad 2012. pali za 3,5 posto, a u studenome je na godišnjoj razini zabilježen pad za 5,2 posto.

Tako su u zadnjem tromjesečju prošle godine građevinski radovi, prema kalendarski prilagođenim indeksima, pali za 5,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. godine.

Statistika u sva četiri tromjesečja prošle godine bilježi pad građevinskih radova na godišnjoj razini - u prvom kvartalu pad za 5 posto, drugom za 4,6 posto, trećem 2,9 posto te najveći pad upravo u zadnjem tromjesečju, za 5,3 posto.

Na to je ponajviše utjecao pad građevinskih radova na zgradama, koji je u prva tri tromjesečja prošle godine bio veći od 14 posto (od 14,6 do 14,8 posto), a u zadnjem je smanjenje bilo 8,9 posto.

Na ostalim pak građevinama statistika je u prva tri kvartala prošle godine bilježila rast građevinskih radova od 2,8 do 4,1 posto, da bi u četvrtom kvartalu i radovi na ostalim građevinama pali i to za 1,6 posto u odnosu na četvrto tromjesečje 2012. godine.

Izvorni i desezonirani indeksi na mjesečnim razinama pokazuju rast građevinskih radova u prosincu prošle godine.

Prema desezoniranim indeksima, građevinski radovi u prosincu su bili veći za 2 posto u odnosu na studeni, dok su prema izvornim indeksima bili veći za 2,2 posto.

Statistika prema izvornim indeksima u prošloj u odnosu na 2012. godini bilježi pad građevinskih radova za 4,1 posto.

Po podacima DZS-a, u prošloj je godini na novogradnjama odrađeno 51,4 posto radnih sati, dok se na ostale radove odnosi 48,6 posto radnih sati odrađenih u zadnjem mjesecu prošle godine.

Prošle se godine većina odrađenih radnih sati odnosila na radove na ostalim građevinama, 58,5 posto, dok je 41,5 posto radnih sati odrađeno na zgradama.