Hrvatska
StoryEditor

U svijet financija danas se ulazi već na početku studija

27. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

U Erste Club poslovnicama za mlade, studentima se nude uobičajene financijske transakcija, krediti za studij, kreditne kartice i druge usluge, a sve to na mladima prilagođen način. Uz kavu i glazbu tu je mogućnost besplatnog pretraživanja interneta, pregled oglasne ploče s informacijama o honorarnim poslovima, izložbe

Dok je bankovni sustav prije odavao strogost i hladnoću, danas i oni mjenjaju svoj imidž. Tako je Erste banka u nastojanju da se približili i onima mlađima, te ih uvede u svijet financija, otvorila Erste Club poslovnicu za mlade. Za sada takve poslovnice imaju u Zagrebu i Rijeci, ali su planu i u ostalim hrvatskim gradovima. Otvaranjem žiro-računa ulazi se u Erste svijet koji u tim poslovnicama, osim obavljanja željenih transakcija i dobivanja informacija o bankarskim proizvodima, nudi mogućnost besplatnog pretraživanja interneta uz zvukove najnovijih muzičkih hitova. Tu su i aparati za kavu, s kojima se članovi mogu poslužiti, ali i ostali sadržaji, poput interaktivne oglasne ploče na kojoj se nalaze informacije o slobodnim honorarnim poslovima i slično, te zanimljivi umjetnički sadržaji. Naime, unutar poslovnica organiziraju i razne izložbe i popratni događaji. - Erste banka u svojoj ponudi ima Erste Club kredite za školovanje. Ti su krediti namijenjeni podmirivanju specifičnih studentskih potreba, od školarine za preddiplomske, diplomske, poslijediplomske ili MBA studije u Hrvatskoj i u inozemstvu do troškova smještaja, prehrane, studijskih putovanja, udžbenika ili nabave informatičke, laboratorijske i slične opreme potrebne za školovanje – kaže Brigita Kovačević, voditeljica poslovnice Erste cluba.

Prednosti za dobre studenteOsim uobičajene ponude kredita za školovanje, Erste banka studentima nudi i subvencionirane studentske kreditne linije ostvarene s gradovima Županjom i Bjelovarom, Bjelovarsko-bilogorskom i Primorsko-goranskom županijom, Ekonomskim fakultetom u Zagrebu, RRIF - Visokom školom za financijski management, Zagrebačkom školom ekonomije i managementa, Veleučilištem Vern, programom CAMP Counsellors – Work Experience USA, Jett Service putničkom agencijom, Agorom – Visokom školom tržišnih komunikacija te Tehničkim Veleučilištem Zagreb. Tako primjerice, RRIF svojim studentima omogućava beskamatni kredit za vrijeme studiranja, odnosno mogućnost da im kredit bude beskamatan sve dok redovito polažu i izvršavaju svoje obveze.Korisnik kredita mora biti punoljetna osoba i hrvatski državljanin, a za odobravanje je potrebna odgovarajuća kreditna sposobnost korisnika, odnosno ukoliko on nije kreditno sposoban, kreditno sposoban sudužnik. Također, u situacijama kada se radi o studiranju u inozemstvu, ili kada korisnik kredita nije u stalnom radnom odnosu ili je na rodiljnom dopustu, za realizaciju kredita obavezan je kreditno sposoban sudužnik.- Jedine uvjete koje student do 26. godine života mora ispuniti, izuzev onih osnovnih, jest da otvori Erste club žiro račun. Student ne mora biti korisnik redovnih studentskih prava i ne mora za sudužnika uzeti roditelja ili zakonskog skrbnika, već bilo koju treću osobu koja je kreditno sposobna – pojašnjava Kovačević.

Studirati uz kreditErste Club krediti namijenjeni su punoljetnim korisnicima Erste Club paketa koji uključuje Erste Club žiro-račun, sve usluge elektroničkog bankarstva – Erste NetBanking, Erste mBanking, Erste FonBanking i Erste SMS-a, te Diners studentsku karticu, no mogu se koristiti i bez statusa klijenta. No, ukoliko klijent ima otvoren tekući račun u Erste banci te ima status klijenta, odnosno kome redovna primanja dolaze u banku, tada dobiva i nešto nižu kamatnu stopu. Opcija s nižom kamatnom stopom može se dogovoriti i u slučaju da je sudužnik taj koji u banci prima redovna primanja. Maksimalan iznos kredita je 25.000 eura, u kunskoj protuvrijednosti uz valutnu klauzulu, a maksimalan rok povrata do deset godina, no najčešće se uzimaju krediti od pet do sedam godina, pojašnjava Kovačić. Kamatna stopa kreće se od 5,60 do 7,20 posto, ovisno o ocjeni kreditne sposobnosti, te ostvarenom statusu klijenta. Dodatni instrumenti osiguranja kod Erste Club kredita za školovanje nisu potrebni u slučaju da se radi o iznosu do 10.000 eura. Ukoliko se radi o većem iznosu kao dodatan instrument osiguranja potreban je kreditno sposoban jamac ili deset posto novčanog depozita u Banci ili drugi garantni polog: polica osiguranja života s otkupnom vrijednosti, stambena štednja, udjeli u investicijskim fondovima Erste Investa, kombinacija navedenih instrumenata osiguranja ili jamac. Odobreni krediti mogu se koristiti tijekom cijelog vremena studiranja, a za to se vrijeme plaća interkalarna kamata samo na iskorišteni iznos. Tek nakon što se kredit isplati u cijelosti, ili se dostigne ugovoreni datum, klijent započinje otplatu u anuitetima. - Postoji velika zainteresiranost. U današnje vrijeme to je možda jedan od najisplativijih kredita iz razloga što se vraća uz akademsku titulu i uz primanja koja će otplaćivati taj kredit - kaže Kovačević.

I posao i prijateljstvoSvi studenti koji u poslovnicama Erste Cluba u Zagrebu i Rijeci otvore Erste Club račun, dobivaju Erste Start paket. On se sastoji od Maestro šalice, USB grijača te Erste Club omota za Indeks i vezice za mobitel. Pri otvaranju žiro računa dobiva se i Erste Club Maestro debitna kartica koja istovremeno predstavlja i člansku iskaznicu u Erste Clubu. Također, ukoliko studenti uz Erste Club račun otvore i tekući račun ostvaraju mogućnost korištenja dopuštenog prekoračenja po tekućem računu u iznosu do maksimalno 2.000 kuna. Uz to, postoji i detaljan popis partnera i njihovih prodajnih mjesta gdje sa svojom Maestro debitnom karticom mogu ostvariti dodatne popuste. - Mi u Erste club poslovnicama ne želimo da nas doživljavaju kao klasičnu poslovnicu banke, iako se u obavljaju jednake transakcije kao i u svakoj drugoj poslovnici. Želimo pokazati da smo klub u kojem se možemo i družiti i opustiti, no naravno i pomoći da se na najbrži način dođe do svih željenih informacija o financijskim potrebama klijenta. S onim studentima koji češće navraćaju već smo se i ‘skompali’, te je iz poslovnog naš odnos prerastao u prijateljski – pojašnjava Kovačić. Želja joj je da studenti svoj cjelokupni studij shvate kao istraživanje u koje bi trebali uključiti i svoje sadašnje i buduće financijske potrebe. Studentsko je doba pravo vrijeme za ulazak u svijet modernih financija, porućuju iz Erstea.

Svjetska iskustvaFinancijsko obrazovanje od vrtića

U inozemstvu se o financijama uči od malih nogu. Tako primjerice, ‘Time’ u srpnju ove godine, prenosi da u osnovnoj školi Henderson u Chicagu djeca redovito uče o novcu. Henderson je samo jedna od 145 osnovnih škola u Chicagu koje su uvele financijsko obrazovanje kao nastavni plan i program za svoje 3. razrede. Svjesni situacije u kojoj je očito da će se sadašnja generacija djece boriti s mnogim financijskim pitanjima o kojima njihovi roditelji, bake i djedovi nisu morali razmišljati - od visokih troškova obrazovanja do mirovine - financijsko obrazovanje osvojilo je veliku pozornost u post-recesijskom svijetu. Tako se škole, te neprofitne i financijske institucije udružuju kako bi pronašle što interesantnije načine kako financije učiniti ‘cool’ klincima od vrtića do viših razreda srednje škole.

24. travanj 2024 00:26