Hrvatska
StoryEditor

U tijeku nadzor nad tri trgovačka centra

01. Kolovoz 2013.

Porezna uprava u trgovačkim lancima, kao velikim poreznim obveznicma, provodi redovite porezne nadzore i u tijeku su nadzori PDV-a i poreza na dobit kod tri velika trgovačka lanca i za sada se ne može konkretnije govoriti o nepravilnostima, a obavlja i pojačane nadzore fiskalizacije, pa je primjerice kod 7 trgovačkih lanaca obavljen 51 nadzor, pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti, odgovorili su iz Porezne uprave na upite o nadzorima trgovačkih lanaca.

Prema Zakonu o poreznoj upravi, temeljna zadaća Porezne uprave je primjena poreznih i propisa o plaćanju doprinosa za obvezna osiguranja, što podrazumijeva i provođenje poreznog nadzora.

Porezni nadzor provodi se prema planu nadzora izrađenom sukladno članku 106. Općeg poreznog zakona, na temelju objektivne procjene poreznog rizika, pri čemu se vodi računa i o poreznoj snazi poreznog obveznika, odnosno prioritet imaju veliki poduzetnici iz Zakona o računovodstvu i porezni obveznici iz članka 41. stavka 2. ovoga Zakona.

Slijedom toga, trgovački lanci kao veliki porezni obveznici, predmet su redovitih poreznih nadzora.

Primjerice, u tijeku su nadzori poreza na dodanu vrijednost i poreza na dobit kod tri velika trgovačka lanca, koji mogu biti i prošireni na druge vrste javnih davanja, ako se za to ukaže potreba, navode iz Porezne uprave dodajući da se o utvrđenim nepravilnostima, s obzirom da se radi o početnoj fazi složenih poreznih nadzora kod velikih poreznih obveznika, ne može se konkretnije govoriti u ovom trenutku.

Podatke u vezi s konkretnim poreznim postupcima i rezultatima nadzora, kao i druge podatke koje porezni obveznici iznesu u poreznom postupku, Porezna uprava je dužna čuvati kao poreznu tajnu, sukladno odredbama članka 8. Općeg poreznog zakona, osim u slučajevima propisanim istim Zakonom, napominju iz Porezne.

Ističu i kako, osim redovitih poreznih nadzora, u ovoj godini Porezna uprava obavlja i pojačane nadzore primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom te je kod većine trgovačkih lanaca obavljen i nadzor primjene tog zakona. "Mnogi trgovački lanci su višekratno nadzirani, primjerice, kod sedam velikih trgovačkih lanaca obavljen je 51 nadzor u poslovnim jedinicama na različitim lokacijama, pri čemu nisu utvrđene nepravilnosti u primjeni Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom", navode iz Porezne uprave.

19. travanj 2024 14:02