Hrvatska
StoryEditor

U turizmu ostvareno 15% više prihoda, odlične najave i za jesen

07. Srpanj 2014.
Piše:
liderhrt

PDV više nije 10 nego 13 posto, no realan rast je 11-12 posto. Porast prihoda u predsezoni nam je važan jer smo fokusirani na pred i posezonu. Upravo su jako dobre najave i za kolovoz i rujan, ali ove godine i za listopad, rekao je u emisiji Hrvatskog radija "Ljeto na Prvom" ministar turizma Darko Lorencin.

Ministar se osvrnuo i na izbor čelnog čovjeka Hrvatske turističke zajednice.

- U petak je bio posljednji dan prijava, u četvrtak ili petak ovoga tjedna bit će prvi sastanak kako bismo izdvojili kandidate koji zadovoljavaju sve uvjete. Odabir čelnog čovjeka HTZ-a mogao bi biti već idući tjedan - rekao je Lorencin.

Prema prvim podacima Ministarstva turizma - predsezona je nadmašila 2013. godinu. Duž Jadrana, ali i na kontinentu, povećani su broj dolazaka i noćenja turista. U lipnju Istru je posjetilo 11 posto gostiju više nego lani, a Dubrovačko-neretvansku županiju 9 posto. Slijedi Grad Zagreb s porastom od 7 posto te Splitsko-dalmatinska županija s 4.

No, ono što je još važnije za državu jest rast prihoda od turizma - točnije od pružanja usluga smještaja, hrane i djelatnosti putničkih agencija. Prema podacima Porezne uprave, u prvih pet mjeseci prihodi su iznosili 8 milijardi i 140 milijuna kuna - što je 15 posto više nego lani.

- Podaci porezne uprave o prihodima turističkog sektora, koji i u svibnju nastavljaju tendenciju rasta, izuzetno vesele. Prema najavama, većina destinacija bilježi poraste u dolascima i noćenjima stranih turista i tijekom lipnja. Vjerujem da će predsezona na koncu biti uspješna te da ćemo u glavni dio ući ohrabreni dobrim rezultatima - komentirao je ministar turizma Darko Lorencin

Poptune rezultate turističkog prometa za prvih šest mjeseci ministar će predstaviti danas u Puli. Na predstavljanju rezultata ovogodišnje predsezone sudjelovat će i pulski gradonačelnik Boris Miletić, direktor Turističke zajednice (TZ) Istarske županije Denis Ivošević te direktorica pulskog TZ-a Sanja Cinkopan.

18. travanj 2024 21:31