Hrvatska
StoryEditor

U Zagrebu od 1. ožujka voda 20 posto skuplja

29. Veljača 2012.

U Zagrebu će od sutra voda biti skuplja za kućanstva za 20 posto te za fiksni dio od 18,41 kunu po računu. Gospodarstvu će cijena vode biti manja za 8,5 posto, a fiksni dio utvrđuje se u rasponu od 55 do 550 kuna po računu.

Na primjeru tročlane obitelji u Zagrebu s prosječnom potrošnjom od 15 prostornih metara vode njezin mjesečni račun povećao bi se s dosadašnjih 168 kuna na 221 kunu, što znači da bi bio veći za 53 kune.Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić priiopćio je danas da je ‘dao suglasnost na odluku o višoj cijeni vodnih uslugakoja će se primjenjivati od sutra, 1. ožujka. U gradonačelnikovu priopćenju podsjeća se da je Zakonom o vodama i Uredbom o najnižoj osnovnoj cijeni vodnih usluga i vrsti troškova koje cijena vodnih usluga pokriva propisana obveza utvrđivanja najniže cijene vodne usluge koja se sastoji od fiksnoga i varijabilnog dijela.  Ured gradonačelnika navodi da su u novom cjeniku izjednačene cijene opskrbe pitkom vodom za kućanstva i ostale korisnike, a na prijedlog gradonačelnika Bandića smanjena je i cijena usluge javne odvodnje ostalih korisnika za 55,9 posto, čime je izjednačena cijena usluge javne odvodnje s kućanstvima.Također, u strukturi ukupne cijene vodne usluge sadržana je i cijena usluge za pročišćavanje otpadnih voda, koja se povećala 65,3 posto za kućanstva i 37,5 posto za ostale korisnike, te naknada za razvoj koja je izjednačena za kućanstva i ostale korisnike. Naknade za zaštitu voda i korištenje voda ostale su iste.

- Cijena vodnih usluga koju plaćaju socijalno ugroženi građani, u skladu sa Zakonom o vodama, utvrđena je u visini 60 posto od osnovne cijene vodne usluge - stoji u priopćenju iz ureda zagrebačkoga gradonačelnika.

20. travanj 2024 14:12