Hrvatska
StoryEditor

Učinit ćemo sve da se carine na prehrambene proizvode iz Hrvatske produže i ove godine

28. Siječanj 2014.

Hrvatska je i u 2013. godini zadržala prvu poziciju na popisu država koje izvoze najviše robe u Bosnu i Hercegovinu, proizlazi iz podataka što ih je u utorak objavila Vanjskotrgovinska komora BiH (VTK BiH).

Ukupni izvoz iz Hrvatske u BiH u protekloj godini bio je vrijedan 2,687 milijardi konvertibilnih maraka (1,374 milijardi eura), što je 18,9 posto ukupnog prošlogodišnjeg bosanskohercegovačkog uvoza koji je dosegnuo iznos od 14,9 milijardi KM (7,621 milijardi eura).

U usporedbi s 2012. godinom izvoz iz Hrvatske u BiH bio je manji za 147 milijuna KM (75 milijuna eura), no za približno toliki iznos, odnosno za 84 milijuna eura, bio je manji i ukupan bosanskohercegovački uvoz u 2013. godini.

Na popisu najvećih izvoznika u BiH slijede Srbija, s udjelom od 12 posto, te Njemačka, Švicarska, Slovenija i Italija, čiji je pojedinačni udjel oko 9 posto.

Tvrtke iz BiH u 2013. godini realizirale su ukupan izvoz od 8,6 milijardi KM (4,3 milijarde) eura, pri čemu je najviše izvezeno u Njemačku, dok je Hrvatska bila drugo najveće tržište za bosanskohercegovačku robu i to u vrijednosti od 1,22 milijarde KM (626 milijuna eura), što je 14,24 ukupnog izvoza.

U analizi VTK BiH istaknuto je kako je najveća promjena u vanjskotrgovinskoj razmjeni u 2013. godini bila prouzročena ulaskom Hrvatske u Europsku uniju odnosno njenim izlaskom iz sporazuma CEFTA.

Na taj su način države-članice EU realizirale 68 posto ukupnog uvoza u BiH, a istodobno je na njihovo tržište plasirano čak 73 posto izvoza iz BiH.

Tržište CEFTA-e, koje je ranije bilo najvažnije za BiH, sada sudjeluje sa 14 posto ukupnog uvoza u BiH odnosno sa 17 posto njezina izvoza.

U VTK BiH u utorak su istaknuli kako prilagodba BiH zakonodavstvu EU na trgovinskom planu ostaje važnom zadaćom u 2014. godini, no odbacili su mogućnost da tijekom godine dođe do promjena u stajalištu bosanskohercegovačkih vlasti koje odbijaju prihvatiti zahtjev Europske komisije za prilagodbom Privremenog trgovinskog ugovora između BiH i EU kako bi se on primjenjivao i na Hrvatsku.

Riječ je o carinskim pristojbama koje tvrtke iz Hrvatske moraju plaćati uglavnom na prehrambene i poljoprivredne proizvode koje izvoze u BiH.

"Mi ćemo učiniti sve da se to produži i u ovoj godini", kazao je potpredsjednik VTK BiH Nemanja Vasić odgovarajući na upit Hine.

Istaknuo je kako je jedinstveno stajalište u BiH da se za sada ne smije dopustiti bescarinski uvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda iz Hrvatske te da takva zaštita mora ostati sve dok domaći proizvođači ne ojačaju kako bi mogli plasirati sličnu robu na tržište EU.

U VTK BiH imaju informaciju kako su, za razliku od BiH, Srbija i Crna Gora pristale na zahtjeve EU te kako će te države carinske zapreke za uvoz iz Hrvatske odnosno EU ukinuti vrlo brzo, vjerojatno u idućih mjeseca ili dva.

Vasić je kazao kako to ipak neće utjecati na vlasti u Sarajevu te kako će se o zahtjevu Europske komisije ponovo pregovarati tek u prosincu.

16. travanj 2024 21:13