Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak: Ako Ustavni sud odluči u korist banaka, idemo na poništenje svih kredita u CHF

15. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

- S obzirom na razna nagađanja objavljena ovih dana u medijima, kojima se zastrašuju korisnici kredita, želimo upozoriti nadležne institucije i javnost da ćemo, u slučaju da Ustavni sud odluči u korist banaka po njihovom zahtjevu za ocjenu ustavnosti zakona o potrošačkom kreditiranja, intenzivno djelovati s ciljem poništenja svih kredita s valutnom klauzulom CHF - priopćili su danas iz Udruge Franak.

U otvorenom pismu koje je ta udruga uputila Državnom odvjetništvu, Ministarstvu financija, saborskim odborima za financije i državni proračun te zakonodavstvo, Hrvatskoj narodnoj banci, Europskoj komisiji te Europskoj središnjoj banci poručuju DORH-u ‘da konačno otvori ovaj predmet i pokrene postupak utvrđivanja počinjenja kaznenog djela prijevare‘.

Žale se kako njihov predmet već četiri mjeseca leži u ladici Državnog odvjetništva te da nisu primili niti poziv da dostave dodatne dokazne materijale u skladu s njihovim zahtjevom u prijavi.

- Još jednom pozivamo Državno odvjetništvo da konačno počne raditi svoj posao i da ozbiljno shvati mnogobrojna upozorenja koja su došla iz Hrvatskog sabora. Ukoliko Državno odvjetništvo propusti djelovati i građani budu prepušteni sami sebi, Udruga Franak će organizirati korisnike kredita kako bi podigli grupne tužbe za utvrđenje ništetnosti svih ugovora o kreditu s valutnom klauzulom CHF - stoji u otvorenom pismu uz koje su priložili i analizu njihovih stručnih suradnika, Ivana Lovrinovića i Dominika Vuletića, koja ističe dvije najvažnije stvari vezane za problem kredita u ‘švicarcima‘: da je ECB na vrijeme upozoravala na aktiviranje valutnog rizika u zemljama u kojima su banke odobravale takve kredite, među kojima je i Hrvatska, te da su Europski parlament i Vijeće u svojim direktivama upozoravali hrvatske vlasti na nužnost veće zaštite korisnika financijskih usluga.

U pismu su također naglasili kako je tijekom rasprave u Hrvatskom saboru, više puta ustanovljeno da banke nisu imale pokriće u švicarskim francima i da su građani prevareni.

- Zbog toga, nužno je pokrenuti ovaj postupak prvenstveno kako bi se obeštetili svi oni koji nisu obuhvaćeni ovim Zakonom i koji su svoje kredite otplatili, konvertirali, ovršeni su ili deložirani - poručuju iz Udruge Franak. 

20. travanj 2024 03:34