Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak i Potrošač: Odluka Vrhovnog suda budi sumnju u spregu izvršne i sudske vlasti

18. Svibanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

- Nezadovoljni smo odlukom Vrhovnog suda te iskreno sumnjamo u spregu izvršne i sudske vlasti jer za razliku od drugih država koje su imale problem s kreditima s valutnom klauzulom u švicarskim francima, naš sud je propustio zatražiti mišljenje Europskog suda pravde što je najbolji dokaz da ta odluka nije rezultat težnje za pravom i pravdom već se radi o zaštiti krupnog kapitala. Potrošači su opet ostali bez ikakve zaštite i prepušteni sami sebi i sramotno je da se banke ponose odlukom Vrhovnog suda da su nezakonito poslovale – poručio je Krešimir Bajamić iz Udruge Franak sa današnje konferencije za novinare održane u suradnji sa savezom Potrošač.

Iz Udruge poručuju kako je odlukom suda potvrđeno da su banke poslovale nesavjesno jer su ugovorile nezakonite ugovorne odredbe o promjenjivoj kamatnoj stopi koju su mijenjale jednostrano te da su takve ugovorne odredbe nepoštene i zbog toga ništetne.

- Banke su na taj način ostvarivale ekstra profit i protupravno stjecale imovinsku korist zbog čega se treba postaviti i pitanje osobne odgovornosti čelnika u upravi banaka. Udruga Franak će podnijeti kaznene prijave protiv odgovornih osoba – istaknuo je Bajamić i apelirao na sve predstavnike državnih institucija da prestanu šutjeti jer se u slučaju kredita u francima očigledno radi o pljački potrošača.

Nikša Valjalo, odvjetnik saveza Potrošač, osvrnuo se na mogućnost zastare kolektivne tužbe i kazao kako ništa ne može sa sigurnošću predvidjeti jer su takve odluke pitanje sudske prakse.

Što se tiče presude Vrhovnog suda, sada imamo mogućnost podnošenja tužbe na Ustavni sud, a onda i na Europski sud za ljudska prava – objasnio je Valjalo, naglasivši kako se odluka suda o ispravnosti valutne klauzule može preispitivati u svakoj privatnoj parnici pojedinačno.

Ilija Rkman, predsjednik Potrošača, kazao je kako se u svakom slučaju radi o povijesnoj tužbi te da je vrijeme da svi shvate da je Hrvatska članica EU i da mora provoditi usvojene propise.

Iako nezadovoljni dijelom presude, iz Udruge Franak su pozvali građane da se ne daju obeshrabriti medijskim napisima i tvrdnjama raznoraznih analitičara te da se i dalje bore za svoja prava.

25. travanj 2024 14:04