Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak podsjeća Grabar Kitarović na predizborno obećanje

26. Veljača 2015.
Piše:
lider.media

Udruga Franak poslala je hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović otvoreno pismo u kojoj podsjećaju na predizborno obećanje dano uoči drugog kruga predsjedničkih izbora o konkretnim mjerama i zauzimanju za interese oštećenih dužnika s kreditima u švicarskim francima

Udruga u pismo moli za davanje potpore zahtjevima Udruge Franak prema HNB-u, bankama i Vladi. Konkretno, riječ je o konverziji kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Izrazili su zadovoljstvo što je Grabar Kitarović već ispunila jedno obećanje iz zajedničkog sporazuma, a to je ocjena ustavnosti odredbi Ovršnog zakona.

Udruga Franak poručila je Kolindi Grabar Kitarović da, ukoliko će iskoristiti ovlasti o sazivanju izvanredne sjednice Vlade, svakako na dnevni red uvrsti i temu oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima. Na kraju u pismu podsjećaju na sva ostala obećanja iz sporazuma koja vam prenosimo u cjelosti.

Poštovana Predsjednice,

Udruga Franak izražava Vam čestitke na izboru za prvu predsjednicu Republike Hrvatske te Vam želi uspješan mandat.

Pozivamo Vas da ispunite svoje predizborno obećanje o konkretnim mjerama i da se javno zauzmete za interese oštećenih dužnika s kreditima u švicarskim francima, sukladno zajedničkom sporazumu od 8. siječnja ove godine, prije drugog kruga predsjedničkih izbora.

Pohvalno je što ste već jedno obećanje iz zajedničkog sporazuma ispunili, a to je ocjena ustavnosti odredbi Ovršnog zakona. Udruga Franak se nada da ćete ispuniti i sve ostala obećanja iz sporazuma: - Kontinuirano javno djelovanje Predsjednice i zauzimanje za rješenje problema obespravljenih i socijalno ugroženih hrvatskih građana koji su prema pravomoćnoj sudskoj presudi oštećeni zbog nezakonitog ugovaranja kredita.- Zalaganje za proglašenje moratorija na ovrhe za stambene i hipotekarne kredite dok se ne riješi pravno pitanje zakonitosti ugovora u pojedinim slučajevima.- Inzistiranje na poštivanju pravomoćne kolektivne presude od strane svih zainteresiranih strana: izvršne vlasti, HNB-a i banaka. - Zahtijevanje povrata preplaćenih sredstava sukladno etičkom kodeksu banaka i njihovoj društvenoj odgovornosti, ne tjerajući građane u duge i iscrpljujuće pojedinačne pravne sporove. - Prihvaćanje pokroviteljstava i iniciranje međunarodnih konferencija i stručnih skupova u suradnji s Udrugom Franak i drugim zainteresiranim udrugama (npr. pokroviteljstvo i pomoć u organizaciji konferencije u ožujku 2015. na temu nezakonite ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli CHF).- Zalaganje za pojednostavljenje procesa povrata novčanih sredstava ako postoji pozitivna kolektivna pravomoćna presuda koja ide u korist potrošača.- Imenovanje više članova udruga (Udruge Franak, Udruga Blokirani, …) koje se u sklopu svojih aktivnosti bave pitanjima socijalno ugroženih i obespravljenih građana u Savjet za gospodarstvo (na volonterskoj osnovi). - Javno zauzimanje za izmjene Zakona o potrošačkom kreditiranja (ZPK) u smislu uvođenja jasne metodologije izračuna kamatne stope za sve kredite, te zauzimanje za ograničenje na visine kamatnih stopa na hipotekarne kredite u švicarskim francima (CHF).

Također Vas molimo za davanje potpore zahtjevima Udruge Franak prema HNB-u, bankama i Vladi. Radi se o konverziji kredita u švicarskim francima u kune po početnom tečaju i početnoj fiksnoj kamatnoj stopi. Ostali zahtjevi su sadržani u sporazumu.

Ukoliko iskoristite svoje ovlasti o sazivanju izvanredne sjednice Vlade, pozivamo Vas da na dnevni red svakako stavite gorući problem oštećenih dužnika u slučaju kredita u švicarskim francima.

Udruga Franak

26. travanj 2024 17:52