Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak poslala otvoreno pismo Vučiću, evo što od njega traže...

02. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Udruga Franak danas je uputila otvoreno pismo premijeru Srbije Aleksandru Vučiću kao "osobi koja u svojim rukama ima sve instrumente za rješenje problema švicarskog franka" u toj zemlji.

U Udruzi ističu kako problem kreditiranja s valutnom klauzulom u švicarskim francima nije samo problem jednog građanina, par stotina ljudi, ni Hrvatske ni Srbije, već se radi o proizvodu koji je kreiran i plasiran na tržišta cijelog niza država, čime predstavlja zajednički problem cijele istočne Europe, problem koji je već sada velik broj država riješio konverzijom ovih kredita.

Navode kako aktivno prate sva događanja u susjedstvu, te su primijetili da u drugim zemljama regije, pa tako i u Srbiji, uopće ne postoji svijest i odgovornost centralne banke i njihovih vodećih ljudi. nastavljaju kako bi se moglo čak i postaviti pitanje stručnosti ljudi koji vode centralnu banku, a koji ignoriraju ili ne poznaju osnovne ekonomske pojmove u smislu upravljanja rizikom, a koji uključuje i valutni i kamatni rizik.

- Stoga Vas gospodine Vučić pozivamo da sagledate ovaj problem kao cjelinu te se slijedite primjer Hrvatske, Crne Gore i Mađarske te i vi krenete u smjeru hitnog i kvalitetnog rješavanja problema dužnika u vašoj zemlji. Građani su temelj svakog društva. Za jake i stabilne banke potrebno je imati jako i financijski stabilno društvo. Građani ne smiju biti ostavljeni na vjetrometini, prepušteni sami sebi i samostalnom organiziranju jer je jasno da se radi o bankarskom proizvodu koji je korisnike kredita u svim zemljama u kojima je plasiran egzistencijalno ugrozio dovevši ih u situaciju dužničkog ropstva - navode u Udruzi.

U Udruzi su napomenuli i kako ne postoji država u svijetu od Australije, Islanda, Cipra, Mađarske, Poljske, Crne Gore, Hrvatske u kojoj su banke same ponudile ikakvo rješenje ovog problema, sve dok ih na to nisu prisilile zakonodavna i sudska vlast.

25. travanj 2024 05:48