Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak prijavila Zabu i Splitsku banku zbog obmanjivanja

15. Veljača 2013.
Piše:
lider.media

Udruga Franak podnijela je prijavu protiv Zagrebačke i Splitske banke zbog nezakonitog ponašanja, objavili su danas na konferenciji za novinare koje su se simultano održavale u pet gradova.

Zagrebačka i Splitska banka prijavljeni su zbog povrede Zakona o obveznim odnosima jer banke pokušavaju u zabludu dovesti korisnike kredita koji su ugovorili kredite prije 1. siječnja 2010. godine pozivajući se na Zakon o potrošačkim kreditima koji u segmentu određivanja promjenjivih kamatnih stopa ne vrijedi za stare korisnike kredita.

- Zahtijevamo da svojim aktom Hrvatska narodna banka zabrani korištenje CDS-a (Kreditnog rizika zemlje) i NRS-a (Nacionalne referentne stope) u formulama za izračun promjenjive kamatne stope. Također zahtijevamo da na prikladan način sankcionira pokušaj banaka da u zabludu dovedu korisnike kredita koji su ga ugovorili prije početka 2010. godine – rekao je Goran Aleksić iz Udruge Franak. 

Također uputili su HNB-u zahtjev da sanira štetu koja se događa svim korisnicima kredita koji imaju promjenjivu kamatnu stopu bez formule jer takva odredba iako je ugovorena je ništetna po zakonima. Isto tako podsjetili su na svoje zahtjeve koje su uputili HNB-u u vezi novog Zakona o kreditnim institucijama jer ukoliko ne podrže prijedloge bit suodgovorni za sukob dva zakona – novog zakona o kreditnim institucijama i Zakona o obveznim odnosima.

24. travanj 2024 15:47