Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak uputila otvoreno pismo Linićevom ministarstvu

17. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Udruga Franak uputila je otvoreno pismo Ministarstvu financija u kojem ih podsjeća na obećani sastanak, a vezano uz problem kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima.

Kako navode u pismu, nekoliko puta su bezuspješno pokušali dogovoriti sastanak, a u dopisu Ministarstva od 23. ožujka obećano im je da će sastanak biti dogovoren. - U međuvremenu, nadležno ministarstvo predlaže Izmjene zakona o potrošačkom kreditiranju te Izmjene zakona o ovršnom postupku. Navedeni zakoni itekako utječu na budućnost građana Hrvatske koji su korisnici kreditnih usluga, a predložene izmjene zakona ne jamče da će, kao potrošači, biti adekvatno zaštićeni - kažu iz Udruge Franak koja broji 6500 članova.

Navode i kako su u svibnju na seminaru koji je organizirala HNB-ova Direkcija za zaštitu potrošača i tržišnog natjecanja, ukazali na brojne manjkavosti Zakona o kreditnim institucijama, Zakona o potrošačkom kreditiranju te Zakona o ovršnom postupku, a predstavnici Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva su podržali njihovu proaktivnost i kritičko promišljanje vezano uz problematiku potrošača korisnika kreditnih usluga. No, iz predloženih izmjena zakona ne vide da su naše argumentirane kritike i prijedloge iskoristili kao mogućnost da i sami, kroz donošenje zakonske regulative, proaktivno djeluju u zaštiti navedene kategorije potrošača.

- Navedeno će najbolje ilustrirati metafora kojom su naši članovi Udruge komentirali predložene izmjene zakona: Pa oni nude štitnike za koljena ljudima kojima su davno amputirane noge - kažu iz Udruge.

Ističu da, iako je prošlo već 14 mjeseci od kulminacije problema korisnika kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima, nismo prestali računati na aktivno uključivanje Vlade u rješavanje navedenog problema. Nadaju se da mogućnost konstruktivnog razgovora i rada s Ministarstvom financija, Ministarstvom gospodarstva i HNB-om neće biti zamijenjena brzopletim mijenjanjem zakona u hitnoj proceduri bez javne rasprave, a sve u svrhu prilagođavanja europskoj zakonskoj regulativi.

Podsjećaju i kako je Republika Hrvatska jedina zemlja u okruženju u kojoj je podignuta i prihvaćena prva kolektivna tužba za zaštitu interesa potrošača korisnika kreditnih usluga.- To je dokaz da se dozvolilo da manjkav Zakon o kreditnim institucijama i sramotno loš nadzor bankarskog sektora dovedu korisnike kredita s valutnom klauzulom u CHF do toga da zaštitu traže od nadležnog suda. No, građani su posebno ogorčeni dosadašnjim ponašanjem Vlade od koje su očekivali da će problem, koji se tiče preko 120 tisuća hrvatskih obitelji - kažu u Udruzi te dodaju kako u proteklih osam mjeseci, koliko je na vlasti, Vlada nije učinila niti jedan mali korak ka rješavanju problema korisnika spomenutih kredita koji su dovedeni do ruba egzistencije i osobnog bankrota.ju kreditnih plasmana s valutnom klauzulom CHF, kao i sugerirati moguća rješenja ove krizne situacije koja ne zahtijevaju zadiranje u državni proračun, ali kao oslonac trebaju odlučnu Vladu koja je spremna raditi u interesu svojih građana i predlaganjem nove zakonske regulative disciplinirati poslovne banke te na taj način zaštiti najvažnije moralno socijalne kategorije – hrvatske obitelji i njihovu djecu.

26. travanj 2024 16:09