Hrvatska
StoryEditor

Udruga Franak Vladu i HDZ proziva zbog pogodovanja bankama

25. Listopad 2012.
Piše:
lider.media

- Vladajuća stranka kao i oporbeni HDZ otvoreno su zaštitili interese banaka nauštrb građana, ekonomije i gospodarstva - reakcija je Udruge Franak na saborsku raspravu održanu u utorak na kojoj su se Vlada i Odbor za zakonodavstvo negativno očitovali o prijedlogu ukidanja valutne klauzule.

U Udruzi smatraju da će Vlada i Odbor za zakonodavstvo, iako potvrđuju opredjeljenje za tržišnu deregulaciju na način da se pogoduje interesima bankarskog sektora, prije ili kasnije morati zatražiti od HNB-a donošenje mjera kojima će se sanirati već nastala šteta za korisnike kredita s valutnom klauzulom u švicarskim francima. 

- Tim korisnicima kredita nije dana mogućnost da od poslovnih banaka dobiju transparentne ponude prije ugovaranja kreditnih proizvoda te su zakinuti za ravnopravan odnos ugovornih strana. Podsjećanje bivšeg ministra financija na upozorenja koja su dolazila iz Ministarstva i od bivšeg guvernera HNB-a o potencijalnim opasnostima kreditnih plasmana u CHF su zastrašujuća, jer impliciraju da su znali za toksičnost tih kreditnih proizvoda, a ipak ih nisu zabranili - navodi Udruga franak.

Tvrde i kako SDP danas, iz saborskih klupa, odgovornost za propuste regulatora i tadašnje HDZ-ove Vlade prebacuje isključivo na leđa građana, a ti isti građani su im dali svoje povjerenje na prošlim izborima, jer su u predizbornoj kampanji govorili o reobračunu kredita s valutnom klauzulom u CHF po tečaju na dan puštanja kredita u otplatu (što predstavlja svojevrsno ukidanje valutne klauzule), a slične prijedloge kolega u oporbi danas nazivaju populističkim i opasnim.

- Imajući u vidu dosadašnja iskustva s primjenom valutne klauzule, možemo se s pravom pitati što u perspektivi mogu očekivati i dužnici s kreditima s valutnom klauzulom u eurima? - pitaju se u Udruzi franak. 

23. travanj 2024 21:14