Hrvatska
StoryEditor

Ugovor kojim EBRD i Erste banka pomažu mikro, malim i srednjim poduzetnicima

21. Prosinac 2015.
Piše:
lider.media

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisuje s Erste&Steiermaerkische Bank d.d. u Hrvatskoj dva ugovora o kreditu od kojih je jedan namijenjen za jačanje mikro, malih i srednjih poduzeća, a drugi za poticanje ulaganja u energetsku učinkovitost stambenih objekata.

Kreditno financiranje od 20 milijuna eura omogućit će Erste banci dodatne izvore za podršku malih i srednjih poduzeća koja značajno doprinose ekonomskom oporavku zemlje, a kojima i dalje pristup financiranju predstavlja izazov. Dodatnih 10 milijuna eura koji se plasiraju u sklopu 60 milijuna eura vrijednog programa Banke za financiranje održive energije stambenog sektora u Hrvatskoj ("Croatia Residential Sustainable Energy Financing Facility – CroSEFF") namijenjeno je za ostvarivanju ušteda energije stambenih zgrada. Ovim ugovorim, Erste banka postaje prva banka koja će se pridružiti CroSEFF programu.

- Pozdravljam ove dvije inicijative koje su bitne za ostvarenje održivog razvoja. Kreditne linije podržavaju konkurentnost privatnog sektora koji je sačinjen uglavnom od malih poduzeća, kao i usvajanje boljeg odnosa prema energiji, a koji će dovesti do značajnih energetskih ušteda te ublažiti utjecaj na okoliš, rekla je Vedrana Jelušić Kašić, direktorica EBRD-a za Hrvatsku 

- Mala i srednja poduzeća kao generator gospodarskog rasta jedan su od najvažnijih segmenata naše poslovne strategije. To se očituje i kroz činjenicu da smo banka koja ih u relativnim omjerima najviše prati na hrvatskom tržištu. Također, činjenica je da postoji značajan potencijal za financiranje projekata energetske učinkovitosti, posebno kada je riječ o stambenom sektoru. Zato nam je iznimno drago da smo prva banka u Hrvatskoj koja se pridružuje CroSEFF programu, naglasio je ovom prigodom predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck.

Erste banka je treća najveća banka u Hrvatskoj s tržišnim udjelom od 15%. Dugogodišnji je partner EBRD-a s kojim je u protekle tri godine uspješno provela tri projekta: kreditna linija za financiranje mikro, malih i srednjih poduzeća potpisana je 2012., kreditna linija za održivu energiju u sklopu WeBSEFF programa potpisana je 2014., a u svibnju 2015. godine, Erste banka se pridružila EBRD-ovom TFP programu za poticanje vanjskotrgovinskog poslovanja i regionalne trgovinske razmjene.

EBRD je kao investitor aktivan u Hrvatskoj još od stjecanja neovisnosti, te je dosad uložio oko 3,22 milijarde eura u više od 178 projekata. Aktivnosti EBRD-a pokrivaju sva područja gospodarstva, a osobito infrastrukturu, tvrtke, financijske institucije i energetske sektore.  

26. travanj 2024 12:25