Hrvatska
StoryEditor

Ugrožava li referendum o outsourcingu poduzetničke slobode?

03. Prosinac 2014.
Piše:
liderhrt

Odbor za Ustav će na sjednici odlučivati o raspisivanju referenduma o tzv. outsourcingu, a očekuje se da će se predloženo referendumsko pitanje poslati na ocjenu Ustavnom sudu.

U prijedlogu odluke koju je članovima Odbora poslao predsjednik Peđa Grbin (SDP) ocjenjuje se da je predloženo referendumsko pitanje u neskladu s Ustavom i odlukama Ustavnog suda jer je, među ostalim, neobrazloženo i ograničava poduzetničke slobode zajamčene Ustavom, ali i Europskim ugovorom.

Također se tvrdi da je inicijativa prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma, kojim bi se zabranilo svako izdvajanje pratećih službi u državnom i javnom sektoru, pokrenuta samo zbog javnih istupa pojedinih članova Vlade, koji su isticali potrebu outsourcinga u javnim i državnim službama.

Navodi se i da je Vlada u trenutku prikupljanja potpisa objavila da odustaje od provođenja outsourcinga, ali da je Organizacijski odbor ustrajao u inicijativi, s pitanjem koje bi sveobuhvatno zabranilo izdvajanje pratećih djelatnosti u tom sektoru, bez obzira na vrstu i tip djelatnosti.

Naglašava se i da je razvoj javnih službi i briga o gospodarskom razvoju zemlje po Ustavu u nadležnosti Vlade, a Ustav predviđa da se narodni referendum može raspisati o pitanjima iz djelokruga Sabora te o onima za koje predsjednik Republike drži da su važna za neovisnost, jedinstvenost i opstojnost Republike Hrvatske, ne i o pitanjima iz djelokruga Vlade.

U prijedlogu se ističe da bi predloženo referendumsko pitanje ugrozilo slobodu tržišnog natjecanja, koju Ustav tretira kao temelj gospodarskog ustroja Hrvatske, a njezina ograničenja dopušta samo iznimno.

23. travanj 2024 19:19