Hrvatska
StoryEditor

Ugrožavaju li migranti hrvatski turizam

28. Rujan 2015.

Zatvaranje graničnih prijelaza te ekonomski i verbalni rat sa Srbijom udarili su baš ondje gdje očito nisu trebali. Iako je predsjednik hrvatske Vlade Zoran Milanović uvjeravao kako je Hrvatska prisiljena zatvoriti granične prijelaze sa Srbijom zbog ulaska prevelikog broja migranata u Hrvatsku, morao je ipak uzmaknuti.

Na to su Milanovića natjerale gospodarske štete te povici hrvatskih izvoznika i Europske unije. Po tko zna koji put morao je mijenjati neku svoju odluku, na što smo već navikli, ali ovaj put posljedice su bile značajne. Službeni prijelazi su bili zatvoreni, a broj migranata se stalno i dalje povećavao (približavamo se broju od 100.000) jer su granicu neometano prelazili na drugim mjestima.

No, ugrožavaju li migranti hrvatski turizam? Na jugu Hrvatske strahuju da će novi smjerovi iz kojih će dolaziti migranti voditi baš do njih, pa se pripremaju za prihvat. Ministar turizma Darko Lorencin proglasio je ovu godinu najboljom do sada očekujući 9,3 milijarde eura od turističke potrošnje. Teškoće s migrantima koje vjerojatno neće tako skoro stati, mogu biti loša reklama za Hrvatsku. Time bi mogao doći u pitanje siguran priljev od turizma itekako važan uslijed gospodarskih problema u kojima se Hrvatska nalazi.

Je li prevrtanje u more iz leuta Lorencina s ministrom zaštite okoliša i prirode Mihaelom Zmajlovićem te pomorstva prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem znakovita najava iduće turističke sezone (ili možda i prolaska SDP-a na izborima)?  

Bliže se izbori i štrajk u osnovnim i srednjim školama te visokom obrazovanju je pokrenut u pravi čas. Sindikati prosvjetara uvijek su znali kada treba pritisnuti vlasti kako bi se natjerala na prihvaćanje sindikalnih zahtjeva. Ovoga puta traže povećanje plaća od četiri posto, a učenici i studenti su dobili slobodne dane za koje ne znaju hoće li im se računati kao neopravdani sati ako ne dođu u svoje škole i fakultete.

U organizaciji Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i poslovnog tjednika Lider održan je forum ‘Građani u fokusu - decentralizacija i lokalne razvojne politike‘. Na njoj je, među ostalim, predsjednik HZŽ-a Tomislav Tolušić istaknuo da se decentralizacijom želi spriječiti koncentracija stanovništva i gospodarstva u nekoliko središta, dok ostali dijelovi Hrvatske zaostaju te da se financiranje mjesne samouprave treba mijenjati. U toj priči su, veli, najvažniji pojedinci, a ne političari, mediji i mjesne vlasti. Ali, upravo su jedino političari ti koji će donijeti odluku hoće li doći do teritorijalnog preustroja, u što se do sada nisu željeli upustiti zato što im nije bilo u interesu.

18. travanj 2024 02:11