19. listopad 2014.

Uhićen zagrebački gradonačelnik Milan Bandić!

liderhrt
liderhrt

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uhićen je poslijepodne. Uhićeni su također i predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i suvlasnik CIOS-a Petar Pripuz. Akcija koju su zajedno provodili policija i USKOK trajala je mjesecima, a neslužbeno se doznaje da je uhićeno 19 osoba.

Milan Bandić uhićen je poslijepodne oko 17.20, a u večernjim satima prevezen je do svojega stana u Bužanovoj koji se sada pretražuje. Uz njega je i Pavle Kalinić, pročelnik Ured za upravljanje u hitnim situacijama u Gradu Zagrebu.

- Ne pronalazim dovoljno elemetata da bi se krenulo u ovakvu akciju. Ovde se ne radi o zaštiti pravosudnog sustava. Nojim se da je ovo jedan od predizbornih udaraca - izjavio je odvjetnik Petra Pripuza Mate Matić.

Nebrojeno je puta Bandić pozivao institucije pravne države da odrade svoj posao - poziv je očito ozbiljno shvaćen. Uz njega se vežu brojne afere: Dinamov stadion, Krašograd, trgovanje utjecajem, česte malverzacije u Zagrebačkom holdingu.

No Bandić i suradnici uhićeni su zbog, kako se spekulira, slučaja spalionice. Također, kako doznaje HRT, Bandića se tereti i za malverzacije u predsjedničkoj kampanji 2009. godine.

Bandić, Ljubičić i Pripuz prvo su bili kod policijskog nadzornika u policijskom USKOK-u (PNUSKOK) na zagrebačkim Oranicama, gdje će najvjerojatnije i prespavati. Sutra će biti izvedeni pred suca istrage.

- Nakon višemjesečnog složenog kriminalističkog istraživanja vezanog za nezakonita postupanja u Gradu Zagrebu i Zagrebačkom holdingu d.o.o. koje su proveli Ravnateljstvo policije i Policijski nacionalni USKOK, a koje su koordinirali Državno odvjetništvo RH i USKOK, uhićeno je više osoba - objavljeno je na USKOK-ovim internetskim stranicama.

U odnosu na uhićene osobe provest će se određene dokazne radnje te će u zakonskom roku biti dovedene pritvorskom nadzorniku. Kaznena prijava zbog osnovane sumnje na počinjenje većeg broja koruptivnih kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti i trgovanja utjecajem, bit će podnesena USKOK-u.