Hrvatska
StoryEditor

UHPA očekuje jaču pred i posezonu, suzbijanje nelojalne konkurencije u turizmu

24. Ožujak 2017.

Putničke agencije, članice nacionalne udruge UHPA-e, ove godine očekuju jaču pred i posezonu od lanjske te nastavak dobre suradnje s partnerima u privatnom i javnom sektoru, kao i pomoć Ministarstva financija i carine u suzbijanju nelegalnog poslovanja i nelojalne konkurencije u turizmu, poručuje novi predsjednik UHPA-e Tomislav Fain povodom Dana UHPA-e.

Dani UHPA-e

Dani UHPA-e (Udruge hrvatskih putničkih agencija) tradicionalno je godišnje okupljanje agencija-članica i njihovih gostiju, koje se ove godine održava u Biogradu na Moru od 23. do 25. ožujka u objektima Ilirije Resorta, a osim agencija očekuju se i njihovi partneri, hotelijeri i druge tvrtke, kao i predstavnici Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice (HTZ).

Bit će to i prilika da se članicama i partnerima prvi put predstavi i novi predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, koji je tu ulogu preuzeo sredinom ožujka od dosadašnjeg predsjednika Borisa Žgombe, a nakon što ga je krajem prošle godine za tu poziciju izabrala skupština UHPA-e.

>>>Hrvatska dobila prvih jedanaest putničkih agencija certificiranih za seniorski turizam

Time ujedno završava i osmogodišnji mandat Žgombe na čelu te jedne od najvećih strukovnih udruga u hrvatskom turizmu, koja trenutno ima 193 redovne i još nešto više od 100 pridruženih članica.

‘Tko se trudi i dobro radi to dobro i vrati‘

Fain, koji je inače vlasnik i direktor zadarske agencije Terra Travel, u razgovoru za Hinu povodom Dana UHPA-e važnim ističe što je ta udruga priznata u hrvatskim, ali i strukovnim europskim institucijama, s kojima ima i odličnu suradnju.

- U četiri godine mandata na čelu UHPA-e nastojat ću zadržati ugled UHPA-e kojeg ima, kao i partnerstvo s ministarstvom turizma i HTZ-om, a pogotovo u kreiranju izmjena zakonskih propis koji reguliraju rad agencija, prije svega zakona o pružanju usluga u turizmu. Zanimaju nas i sigurno ćemo raspravljati i od drugim temama i problemima s kojima se u radu suočavaju agencije, poput rada na crno, transferi, postupak posebnog oporezivanja, pa i PDV-a za agencijske usluge, naglašava Fain, koji ocjenjuje i da suradnja s resornim ministarstvom te HTZ-om za agencije ide u dobrom smjeru.

Dodajući kako su agencije važan partner i hotelijerima te drugima u turizmu, poručuje i da se u turizmu svakome "tko se trudi i dobro radi to dobro i vrati", odgovarajući time i na pitanje što za poslovanje domaćih agencija znači sve jači dolazak stranih agencija i touroperatora na hrvatsko tržište.

- Takva konkurencija za naše agencije je dobrodošla jer nijedna strani touroperator ne može sve sam napraviti u Hrvatskoj, i upravo u tome naše agencije mogu sklopiti nove poslove, za izlete, transfere, najmove smještaja ili plovila, te za razne druge usluge. U svemu je ipak najvažnije da gost dođe u Hrvatsku, jer onda svi mogu imati koristi, bez obzira dovela ga strana ili domaća agencija, ili došao individualno, smatra Fain ističući kako se po podacima UHPA-e vidi i da se agenscijklo poslovanje nakon kriznih godina stabilizira odnosno da većina agencija-članica posluje pozitivno.

Napominje i da će se zalagati da se članice koje su izašle iz UHPA-e, poput najvećeg domaćeg touroperatora Atlasa i druge, vrate u njeno članstvo, kao i da ulaze i nove, što se, kako kaže, već i događa.

Povodom Dana UHPA-e i dosadašnji predsjednik Žgomba, koji ostaje članom upravnog odbora udruge, za Hinu ističe da agencije, kao i drugi u turizmu, u ovim dobrim godinama za turizam, ako imaju minuse znači da nešto ne rade dobro, za razliku od zadnjih godina tijekom kojih je on bio na čelu UHPA-e (od 2008. do 2016.) koje je obilježila kriza i kada agencijama stvarno nije bilo lako.

>>>Atlas sa stranih tržišta i jačanjem predsezone očekuje rast poslovanja

- Agencijsko poslovanje važno je za turizam, pogotovo za pred i posezonu čiji uspjeh najviše i ovisi o agencijama i njihovom dovođenju grupa, a u svemu tome važnu ulogu imaju domaće agencije koje se bave i domaćim i stranim turistima, ističe Žgomba dodajući da se s poboljšanjem gospodarskih prilika u Hrvatskoj domaće agencije koje rade samo s domaćim turistima također oporavljaju.

‘Treba zadržati hladnu glavu‘

Svima u turizmu poručuje i da se ova sezona odradi što razumnije bez velike euforije jer kako kaže "znatno bolji raniji buking nego lani ne znači da će i sezona odnosno turistička godina biti znatno bolja. Neosporno je da će biti slična dobroj lanjskoj godini, moguće i malo bolja, ali treba zadržati ‘hladnu glavu‘ i što više se usmjeriti na kvalitetnu pripremu 2018., pa i daljih godina, da nas ne dočekaju nespremne s obzirom na brzu promjenu trendova i hit tržišta u svjetskom turizmu".

23. travanj 2024 15:09