Hrvatska
StoryEditor

Ukidanjem dopisništava lokalnim stanicama veći dio kolača od TV pristojbe

13. Siječanj 2014.

Vrijeme je da se i u medijskom prostoru ukine monopol, da se uvidi da HRT pristojba nije pristojba samo za tu televizijsku i radijsku kuću već za sve medije ovisno o gledanosti i slušanosti, tvrde u Regionalnoj organizaciji za zaštitu potrošača ROZP.

U vezi najavljenog ukidanja dopisništava HRT-a u ovoj organizaciji smatraju da je stoga nerealan strah da će se najavljenim gašenjem HRT dopisništava urušiti informiranje, štoviše- veći će dio kolača od pristojbe moći doći do regionalnih i lokalnih TV i radijskih stanica.

ROZP, naime, pozdravlja racionalizaciju poslovanja i gašenje 11 dopisništava, koja su svima koji ih plaćaju preskupa u odnosu na broj i kvalitetu informacija koje uspijevaju plasirati do nacionalne razine. Predsjednik ROZP-a Željko Tomašić ističe kako ‘dopisništva ne opravdavaju svoje postojanje jer ne ispunjavaju ulogu lokalnog javnog izvještavanja‘, iako to ne znači da HRT neće imati dopisnike ili mobilne ekipe koje će izvještavati o svim važnim događajima sa prostora jedanaest ugašenih dopisništava.

Tomašić kritizira i župane i druge lokalne političare pošto smatra da se oni zalažu za ostanak dopisništava uglavnom zbog svoje samopromocije, umjesto da uvide da na njihovom prostoru djeluju agilne privatne TV i radijske tvrtke koje za svoj rad dobivaju premali kolač od HRT pristojbe koja je namijenjena svim medijima.

- HRT pristojba nije pretplata na uslugu programa, već porez na radio i TV signal. HRT i dalje ima novinare, ne mora ih štititi politika, i dalje će imati glavni dio kolača od pristojbe, ali neka omogući razvoj i drugima - stav je ROZP-a koji pokriva prostor pet županija.

26. travanj 2024 07:30