Hrvatska
StoryEditor

Ukupan broj otpuštenih radnika INA Grupe približava se brojci od 4000

04. Rujan 2014.
Piše:
lider.media

Nakon inicijalnog plana izvršnih direktora da uslijed organizacijskih promjena otpuste 250 radnika INA-e, u završnom prijedlogu pripremljenom za Upravu društva ova brojka popela se na čak 338 radnika. Realizacijom ove namjere ukupan broj otpuštenih radnika INA Grupe u posljednje tri godine približio bi se brojci od 4000, što primjerice odgovara cjelokupnom stanovništvu grada Delnica, priopćili su danas iz Inaša, Sindikata naftne djelatnosti.

Ovakav prijedlog, ističu i Inašu, iznenađuje i zabrinjava jer pokazuje da se provodi destruktivna politika unatoč zatraženom moratoriju na strateške odluke dok traju pregovori vlasnika i usaglašavanje strateških smjernica INA grupe.

- Nije jasno kako je moguće danas razgovarati o otpuštanjima u INA-i kada je u zajedničkoj izjavi Republike Hrvatske i MOL-a jasno navedeno da Republika Hrvatska traži privremenu mjeru kojom se zaustavljaju otpuštanja, trgovanje dionicama i zatvaranje rafinerija, a sve do okončanja arbitraže i dogovora o načinu upravljanja kompanijom. Takvi potezi su protivni poslovnim interesima društva, jer su viškom proglašeni naši stručni, usko specijalizirani i visokokvalificirani kadrovi te želim vjerovati da će Vlada RH ustrajati na svojoj poziciji i odmah spriječiti ovu avanturu – tvrdi Maja Rilović, predsjednica sindikata naftne djelatnosti INAŠ, najvećeg sindikata u INA-i.

U Sindikatu ocjenjuju kako nove organizacijske promjene dodatno slabe INA grupu na teritoriju RH i poslovanje koncentriraju u Zagrebu. Takva praksa suprotna je poslovanju svih vertikalno integriranih naftnih kompanija koje koriste sve tržišne, geostrateške i geološke prednosti pojedinih regija i u njima razvijaju komplementarne djelatnosti i tržišne aktivnosti.

- Kao što iz prijedloga izvršnih direktora vidimo, otpuštanja su planirana na području cijele Hrvatske pri čemu je iz aviona vidljivo kako je konačni cilj potpuna centralizacija poslovanja u Zagrebu i gašenje poslovnih aktivnosti u regijama, a to nikako ne smije biti strategija nacionalne kompanije jer ćemo tako izgubiti prednost pred konkurencijom i dugogodišnje kupce, navikle na lokalnu podršku – nastavlja Rilović.

Inaš posebno brine veliki broj planiranih otpuštanja stručnih kadrova u sektorima rafinerijske prerade i proizvodnje nafte i plina, što dokazuje da se, unatoč suprotnim obećanjima, ide prema gašenju domaće proizvodnje i svođenju INA-e na trgovca uvoznim derivatima.

- Nevjerojatno je da se otpuštanja najvećim djelom odnose na dvije temeljne djelatnosti - rafinerijsku preradu i istraživanje i proizvodnju nafte i plina. Ovakav potez posebno čudi i zabrinjava u trenutku kada ministar Vrdoljak objavljuje natječaje za eksploataciju Jadrana, a očekuju se pojačane istražne aktivnosti i u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Pitam se stoga, tko će sutra raditi na tim naftnim poljima. Mađari? – kaže Maja Rilović i zaključuje:

-Provedba ovakvih poteza rezultirati će domino efektom, daljnjim urušavanjem tržišne pozicije INA grupe, novim smanjenjem zaposlenosti i negativnim efektima za društvo u cjelini. Umjesto da tvrtku propustimo sposobnom menadžmentu koji zna razvijati poslovanje i koristiti sve potencijale koji su mu na raspolaganju, posljedice kratkovidnog načina donošenja bit će pogubne za budućnost INA-e. Ovim putem apeliramo na Vladu RH, kao vlasnika i sve hrvatske članove u Upravi INA-e da spriječe ovu odluku i zaustave daljnje rastakanje vertikalno integrirane naftne kompanije.

20. travanj 2024 16:08