Hrvatska
StoryEditor

Ukupni promet industrije manji 8,2 posto

14. Studeni 2012.

Ukupni promet industrije u Hrvatskoj u rujnu je pao za 8,2 posto u odnosu na kolovoz, a u odnosu na rujan prošle godine manji je za 9,5 posto, dok nove narudžbe i na mjesečnoj i na godišnjoj razini bilježe rast, na mjesečnoj za 4,8 posto, a na godišnjoj za 4,8 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Podaci za prvih devet mjeseci ove godine pokazuju da je ukupna prodaja industrije u usporedbi s istim prošlogodišnjim razdobljem porasla za 0,9 posto.

Po podacima DZS-a, primljene nove narudžbe prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi u rujnu su u odnosu na kolovoz porasle za 4,8 posto, pod utjecajem rasta narudžbi sa stranih tržišta za 6,5 posto. Istovremeno su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 1,5 posto.

U odnosu na rujan prošle godine narudžbe su porasle za 4,4 posto, pri čemu su naručitelji sa stranih tržišta povećali narudžbe za 20 posto, dok su narudžbe s domaćeg tržišta pale za 13,3 posto.

Podaci po glavnim industrijskim grupacijama pokazuju da je na rast narudžbi na godišnjoj razini utjecao 26,5 postotni rast narudžbi intermedijarnih proizvoda, a koji u ukupnim narudžbama prerađivačke industrije i imaju najveći udio, nešto veći od 43 posto.

Najveći pad narudžbi u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bilježi se kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, za 65,3 posto. No, trajni proizvodi za široku potrošnju imaju i najmanji udio u narudžbama, oko 3,5 posto.

Pad narudžbi u rujnu ove u odnosu na rujan prošle godine bilježi se i kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju, za 17,1 posto, te kod kapitalnih proizvoda, za 8,5 posto. U ukupnim narudžbama netrajni proizvodi imaju udio od 14 posto, a kapitalni proizvodi 39 posto.

Nove narudžbe od prerađivačke industrije koja radi na temelju narudžbi, u razdoblju od siječnja do rujna porasle su na godišnjoj razini za 14,5 posto

20. travanj 2024 16:18