Hrvatska
StoryEditor

Ulaganja u otoke povećana na 1,8 milijardi kuna

23. Listopad 2015.

Ulaganja u otoke iznose oko 1,5 milijardi kuna godišnje, a u 2014. godini su povećana na 1,8 milijardi kuna od čega je glavnina uložena u bolju prometnu povezanost za što je Jadrolinija nabavila četiri nova trajekta, te razvoj prometne i komunalne infrastrukture na otocima, istaknuto je danas na sjednici Otočnog vijeća održanoj u Bolu na otoku Braču, gdje će se u petak i subotu održati i dodjele oznake "Hrvatski otočni proizvod".

Uz razmatranje Izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima za 2014. godinu, zamjenik ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije Jakša Puljiz i pomoćnica ministra poljoprivrede Davorka Hajduković predstavili su mogućnosti ulaganja na otocima iz EU fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. , te Program ruralnog razvoja, izvijestili su iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. 

Naime, trenutno je otvoreno više natječaja koji su prihvatljivi i za ulaganja na otocima, a uz one za ulaganja u proizvodnju, sredinom listopada objavljen je i poziv u vrijednosti 304 milijuna kuna namijenjenih podršci razvoja malih i srednjih poduzetnika u turizmu. 

Do kraja ove godine očekuje se objava više poziva za dodjelu bespovratnih sredstava, poput onih za jačanje djelatnosti  istraživanja, razvoja i inovacija poslovnog sektora, ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu, kulturnu baštinu, e-škole i dr.

Što se tiče Programa ruralnog razvoja, pak, na Vijeću je istaknuto da se od početka ovog mjeseca primaju i prijave na natječaj za potporu mladim poljoprivrednicima, a članovima Otočnog vijeća predstavljene su i mogućnosti koje se pružaju kroz mjeru 7. jedinicama lokalne samouprave za financiranje osnovne komunalne infrastrukture, kao što su vodoopskrba, odvodnja i ceste, do usluga usmjerenih na povećanje kvalitete života, primjerice dječjih vrtića, društvenih domova, tematskih parkova, staza i sl., kao i mogućnosti financiranja  za područja s težim uvjetima gospodarenja. Objava ovog natječaja očekuje se kroz mjesec studeni.

Članovi Otočnog vijeća informirani su i o razvoju "Projekta Otoci", kojeg je pokrenulo Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU s ciljem stvaranje baze projektnih prijedloga prihvatljivih za financiranje iz EU fondova. Pritom je naglašeno da je jedan od ciljeva i jačanje kapaciteta u jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave , te prijenos znanja radi učinkovitijeg korištenja bespovratnih sredstava za razvoj otočnih sredina.

Otočno vijeće čine predstavnici svih priobalnih županija, ministarstava i Hrvatskog sabora, a u sklopu ovog susreta Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova EU dodijelit će oznake "Hrvatski otočni proizvod" proizvodima koji zadovoljavaju kriterije izvrsnosti, izvornosti i tradicije. Ove će godine te oznake dobiti 68 otočnih proizvođača za 111 proizvoda i proizvodnih linija. Uoči dodjele oznaka, u bolskom će hotelu Elaphusa biti otvorena i izložba proizvoda dobitnika te oznake.

23. travanj 2024 16:25