Hrvatska
StoryEditor

Ulaganje u opremu: Do dva milijuna kuna potpora po poduzetniku

12. Svibanj 2014.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Upravo završava Program Jamstvenog fonda za prerađivačku industriju i inovacije u prerađivačkoj industriji u 2014. te započinje novi Operativni program regionalnih potpora za ulaganje u opremu za 2014.: dvije združene aktivnosti koje utječu na izvozne mogućnosti i industrijsku proizvodnju, istakli su to na u Ministarstvu gospodarstva.

- Ovoj zemlji treba reindustrijalizacija. Uspjeli smo prikupiti više ove godine i svi članovi Vlade su se usuglasili da se gdje god je moguće pomogne industriji. Ove je godine, stoga, osiguran iznos sredstava namijenjen potpori od 132,5 milijuna kuna, dok je u 2013. to bilo 120 milijuna kuna - naglasio je ministar Ivan Vrdoljak.

Natječaj za Operativni program se otvara danas, 12. svibnja, i traje do 11. lipnja. Uvjeti su isti kao i prošle godine, jedino su malo prilagođeni, a korisnici državne potpore mogu biti mali, srednji i veliki poduzetnici i to oni najbolji, najkvalitetniji, najinovativniji i izvozno orijentiratni. Potpora po poduzetniku može iznositi maksimalno dva milijuna kuna, s time da se oni koji su dobili potporu lani, ove godine ne mogu javiti. Sljedeće godine, kako se moglo čuti, išlo pak bi se u jači zaokret potpora prema izvoznicima.

Nadamo se da će i ove godine program polučiti pola milijarde izravnih investicija u industriju, nadovezala se i pomoćnica ministra Sabina Škrtić, dodavši da je ovo početak realizacije industrijske strategije. Osvrnula se i na Jamstveni fond, istaknuvši da se više od 99 posto gospodarstva sastoji od malih i srednjih tvrtki koje nemaju dovoljno kapitala, stoga je Jamstveni fond osmišljen s ciljem da tvrtke mogu dobiti jamstva.

Ove je godine osiguran iznos od 30 milijuna kuna u državnom proračunu, a kandidiralo se 17 županija koje će dobiti iznos od milijun do četiri milijuna kuna. Od ukupno 18 prijavljenih županija, jedna nije dobila sredstva zbog nepotpune prijave (Koprivničko-križevačka), a preostale tri se nisu ni javile na javni poziv (Sisačko-moslavačka, Primorsko-goranska i Požeško-slavonska). To je svakako poboljšanje u odnosu na 2013. kada se je od ukupno 17 prijavljenih županija 11 njih dobilo sredstva Jamstvenog fonda. 

Uvjeti su osti kao i u Programu 2013., a jamstva se odobravaju isključivo za poduzetničke kredite koji su namijenjeni financiranju ulaganja u materijalnu (70 posto) i nematerijalnu imovinu (30 posto) nastalu kao rezultat inovacije, modernizaciju tehnološkog procesa i za obrtna sredstva vezana uz provedbu modernizacije tehnološkog procesa. Završetak programa predviđen je istekom roka depozita najkasnije do lipnja 2025.

20. travanj 2024 11:40