Hrvatska
StoryEditor

Ulazak Hrvatske u EU neće odmah smanjiti troškove financiranja

24. Rujan 2012.

Ulazak u Europsku uniju 1. srpnja sljedeće godine neće značiti i automatsko smanjenje troškova financiranja, upozorio je glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić na konferenciji za medije povodom predstavljanja novih proizvoda banke.

Dinamika njihova smanjivanja ovisit će o fiskalnoj konsolidaciji i brzini približavanja euru, što donosi automatsko smanjenje rizika. Isto tako, prema njegovom predviđanju, pristupanje Uniji neće imati toliki pozitivan efekt na ekonomiju koliko je to bio slučaj u proteklim proširenjima zbog načelno nepovoljne situacije u EU. Neće automatski rasti niti izvoz i investicije, kao niti zaposlenost i životni standard, ali bi zato BDP trebao konačno ući u plus od pola posto. U kratkom makroekonomskom pregledu, Šantić je podsjetio na predviđanja banke koja su govorila o negativnom BDP-u u ovoj godini od 2 posto i prozivanja za prevelik pesimizam, no dosadašnji rezultati daju banci za pravo jer je u prvih šest mjeseci ostvaren pad BDP-a od 1,7 posto.

Puno bolje neće biti niti u drugoj polovini, za treći kvartal se očekuje poboljšanje, najviše zbog turističke sezone, ali njen efekt neće biti dovoljan za prelazak BDP-a u plus, što vrijedi i za posljednji kvartal. Dapače, zadnja tri mjeseca ove godine će, prema predviđanjima Splitske banke, donijeti snažan pad potaknut smanjenom osobnom potrošnjom i inflacijom. Iz tih razloga procijena banke za ovu godinu ostaje nepromijenjena, i dalje prognoziraju pad BDP-a od dva posto.

Prvih šest mjeseci sljedeće godine bit će isto relativno nepovoljno, ali bi zato drugi dio godine trebao donijeti promjenu trenda nabolje, u velikoj mjeri radi ulaska u EU. Stope inflacije i nezaposlenosti ostat će uglavnom nepromijenjene, prva zbog prilagodbi EU (trošarine, ukidanje nulte stope PDV-a), druga kao posljedica očekivanih restrukturiranja u javnom sektoru, zbog čega u banci vjeruju kako će se stopa kretati iznad 18 posto. Deficit i javni dug ostat će na trenutnim razinama.

Predsjednik Uprave Andre-Marc Prudent konstatirao je ostvarenje većine ciljeva koje je Societe Generale, vlasnik Splitske banke, zacrtao, najviše u pogledu širenja poslovanja na sjever zemlje. Sa 118 poslovnica u zemlji i 20 u Zagrebu, taj cilj smatraju ostvarenim, objasnio je Prudent, i sada se fokus okreće poboljšanju kvalitete usluge i kreiranju novih proizvoda. U tom smislu, ključna novost je mogućnost biranja kamatne stope na gotovinske kredite, što će biti prošireno i na stambene uskoro.

Klijenti će moći birati između fiksne kamatne stope i indeksirane, promjenjive kamatne stope, ovisno o svojim željama, rekla je Nelsi Rončević, članica Uprave za poslovanje s građanstvom. Tako je, primjerice, fiksna efektivna kamatna stopa sada 9,64 posto, indeksirana 8,05 i računa se dva puta godišnje, svakih šest mjeseci, prema euribor međubankarskoj stopi. Na raspolaganju je i promjena modela kreditiranja bez naknade, mijenjanje između fiskne i indeksirane stope, a eventualna ograničenja na broj promjena određvat će se na individualnoj bazi.

04. svibanj 2024 20:38