Hrvatska
StoryEditor

‘Ulazak u eurozonu nosi više koristi nego troškova‘

12. Rujan 2012.
Piše:
lider.media

Ulazak u eurozonu Hrvatskoj nosi više koristi nego troškova - rekao je guverner HNB-a Boris Vujčić u Dnevniku HRT-a. Dodao je kako je Hrvatska visoko eurizirana zemlja te da ga više muči hoće li zemlja na vrijeme ući u eurozonu.

Nada se da će eurozona opstati jer bi to bilo jako loše za Hrvatsku da se to ne dogodi. To bi bilo nešto što je nepredvidivo, ali definitivno vrlo loše. To bi pogodilo sve naše glavne trgovačke partnere jer bi pogodilo financijski sustav u Europi do te mjere da bi se on mogao zamrznuti u jednom trenutku. Situacija u Europi mogla bi biti slična onoj sa Lehman Brotherom u SAD-u. Upravo ta činjenica da su ulozi toliko visoki i da su mogući troškovi raspada eurozone toliko visoki su razlog zašto čovjek treba gajiti optimizam da će se političke odluke, koje su potrebne, a radi se prvenstveno o političkim odlukama, donijeti na vrijeme, rekao je Vujčić.

Na pitanja misli li Hrvatska, s obzirom na najave o bankovnoj uniji te strožem nadzoru banaka u eurozoni, povećati svoj nadzor na domaćem tržištu Vujčić je odgovorio: Mi smo imali strogu regulaciju banka. Kapitalna adekvatnost je bitno veća nego u drugim zemljama.

Prijevremeno zatvaranje kredita u bankama bez naknade nazvao je samo još jednom u nizu stvari koja omogućuje veću zaštitu klijenata te njihovu mobilnost. Na pitanje o oporezivanju štednje građana, koja je dosegla 130 milijardi kuna, Vujčić je rekao da bi radije to radio u sklopu opće porezne reforme te da bi išao na jednaku razinu oporezivanja svih dohodaka od kapitala, a s tim bi išao oprezno da ne bi došlo do mobilnosti depozita iz banka.- Želimo vidjeti pad pasivnih kamatnih stopa kako bi došlo do pada aktivnih kreditnih kamatnih stopa kako bi oživjeli investicije i pokrenuli gospodarstvo - rekao je Vujčić.

18. travanj 2024 15:11