22. travanj 2016.

Umirovljenici će biti socijalni slučajevi izostane li reforma mirovinskog sustava

lider.media
lider.media

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić poručila je u petak iz Vukovara kako je sadašnji mirovinski sustav u Hrvatskoj neodrživ pa ako se njegova provedba nastavi, a sustav ne reformira svi bi, kaže, mogli postati socijalni slučajevi kada dođu u mirovinu.

- Mirovinski sustav nije neodrživ u smislu da će propasti. Indeksacija pri odlasku u mirovinu je sve niža i niža. Ako nastavimo na taj način, svi ćemo biti socijalni slučajevi u mirovini, kazala je Nada Šikić, prenose mediji.

Ministrica je to poručila nakon što je u Palači Srijem s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem razgovarala o stanju u gospodarstvu i na tržištu rada u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Pojasnila je kako je promjena mirovinskog sustava nužna jer u velikom broju županija, pa i u Vukovarsko-srijemskoj, ima puno veći broj umirovljenika nego zaposlenika. O novom zakonskom okviru za odlazak u mirovinu Šikić je navela kako je riječ o prijedlogu koji mora proći javnu raspravu, a u koju moraju biti uključeni svi socijalni partneri i tripartitno vijeće.

Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako očekuje da Vlada maksimalno iskoristi potencijale Slavonije i stavi ih u funkciju novih zapošljavanja i otvaranja radnih mjesta. Prema njegovim riječima, u Vukovarsko-srijesmkoj županiji trenutačno je oko 16.500 nezaposlenih osoba, dok je BDP manji za 42 posto od prosjeka u Hrvatskoj.

Ministrica je pojasnila zašto se na sjednici Vlade usprotivila donošenju uredbe o limitiranju troškova.

- Mi to ne možemo valorizirati cijenom koštanja telefonskog razgovora. U mom ministarstvu kolegice svakodnevno komuniciraju s Bruxellessom. Hoćemo li mi izgubiti sredstva iz EU fondova zbog toga što telefonski račun ne smije biti veći do 400 kuna? Što je u tom segmentu skuplje, zapitala je Šikić rekavši kako je njezino ministarstvo u svim segmentima racionalno i štedljivo.