Hrvatska
StoryEditor

Umirovljenici socijalni slučajevi koji hrane nezaposlenu djecu

18. Siječanj 2013.
Piše:
lider.media

Na osnivačkoj skupštini Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske (SUH) za Vukovarsko-srijemsku županiju, večeras u Vukovaru, ocijenjeno je da je položaj umirovljenika u Hrvatskoj sve teži, te je sve više pripadnika te populacije koji prekapaju po kontejnerima jer nemaju za podmirenje osnovnih životnih potreba.

Prema riječima predsjednice SUH-a Jasne Petrović, umirovljenici u Hrvatskoj sve više postaju socijalni slučajevi, a zbog teške gospodarske krize, mnogi od njih došli su u situaciju da hrane vlastitu nezaposlenu djecu, što dodatno pogoršava njihov status.

- U Hrvatskoj je danas 1,2 milijuna umirovljenika uz koje treba pridodati i oko 120.000 osoba starijih od 65 godina koje ne primaju mirovinu, a riječ je uglavnom o ženama. Većina njih socijalo je ugrožena - navela je Petrović.

Kritizirala je Ministarstvo socijalne politike i mladih, jer kako je rekla nije pokazalo nimalo senzibiliteta za stariju populaciju, koja je najveća ranjiva skupina izložena riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Pohvalila je odnos Ministarstva rada i mirovinskog sustava prema umirovljenicima. Za predsjednicu vukovarsko-srijemske Podružnice Sindikata umirovljenika Hrvatske izabrana je Mirjana Zošak.

19. travanj 2024 13:14