Hrvatska
StoryEditor

Umjesto pljenidbe nekretnine, poček od godinu dana i plaćanje najamnine

23. Rujan 2013.
Piše:
lider.media

Ministarstvo pravosuđa priprema još jednu izmjenu Ovršnog zakona, a novine su usmjerene na to da se, koliko je to moguće, zaštite ovršenici i to prvenstveno građani koji nisu platili svoje obveze. Zato se ide u promjene načina dostave rješenja o ovrsi, poboljšanje procedure utvrđivanja tko je doista dužnik, a najviše novosti vezano je uz ovrhe nad nekretninama.

Navedenim izmjenama, piše Novi list, građanima bi se omogućilo da određeno vrijeme i nakon rješenja o ovrsi ostanu u svome domu ili da u godinu dana pokušaju pronaći drugo riješenje za plaćanje duga kako ne bi izgubili stan ili kuću.

Tako bi građani koji u ovrsi gube jedinu nekretninu, odnosno onu u kojoj žive mogli zatražiti da u njoj ostanu još šest mjeseci ili godinu dana dok ne pronađu alternativni smještaj. No, u tom bi slučaju morali plaćati najamninu.

Na taj način želi se sačuvati dostojanstvo dužnika, kako preko noći ne bi morali na ulicu. Zakonom o ovrsi, navode izvori Novog lista, nije se mogla spriječiti ovrha na jedinoj nekretnini jer bi to značilo socijalnu mjeru, a one su predviđene drugim zakonima, kako je to i učinjeno u zemljama koje su posegnule za tim rješenjima. Građanima će se dati i mogućnost da, ukoliko je to ikako moguće, ponude drugo rješenje za otplatu duga kako bi zadržali svoju jedinu nekretninu u kojoj žive. Po tom prijedlogu, kad prime rješenje o ovrsi građani bi mogli sudu predložiti da odredi ovrhu na nekom drugom predmetu, a sud bi mogao pristati i na otplatu na novčanim sredstvima ako procijeni da bi se u godinu dana na taj način mogao namiriti dug. Za to vrijeme na stanu bi bila zabilježena ovrha.

Mijenjaju se i pravila u prodaji nekretnina koje su predmet ovrhe. Te će se nekretnine ubuduće prodavati na elektroničkoj dražbi i svi će imati pravo sudjelovanja, a ne samo uski krug koji prati ovrhe na sudovima.Namjerava se oodići i najniža cijena po kojoj se neka nekretnina može prodati budući da se dosad u zadnjem krugu nekretnina prodavala za polovicu vrijednosti.

Dosadašnja praksa pokazala je da građani često ni ne znaju da je protiv njih doneseno rješenje o ovrsi. Zato se i predlaže mala, ali bitna izmjena koja kaže da primjerice bilježnik rješenje o ovrsi mora donijeti ali i otpraviti u roku od 30 dana.

20. travanj 2024 09:54