Hrvatska
StoryEditor

Unatoč lošoj gospodarskoj situaciji 81 posto tvrtki opet bi investiralo u Hrvatsku

28. Travanj 2015.
Piše:
lider.media

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora objavila je rezultate godišnjeg gospodarskog istraživanja koje provodi među svojim tvrtkama članicama od kojih je više od 65 posto s njemačkim kapitalom. Isto istraživanje također se provodilo u 16 država Srednje i Istočne Europe.

Sveopći dojam istraživanja pozitivniji je od onog proteklih godina. Među glavnim zaključcima istraživanja valja istaknuti da se značajno smanjio broj tvrtki (16,4 %) koje razvoj gospodarske situacije u Hrvatskoj u 2015. godini ocjenjuju lošijom nego prošle godine. Pored toga  44 % ispitanih tvrtki ocjenjuje svoju vlastitu poslovnu situaciju značajno boljom nego što ocjenjuju opću gospodarsku situaciju u Hrvatskoj koju je njih 84,5 % ocijenilo lošom. Time je Hrvatska ujedno zauzela posljednje mjesto u kategoriji ocjenjivanja gospodarske situacije u državi među državama Srednje i Istočne Europe.  

No, pozitivan razvoj vidljiv je u kategoriji „Izgledi hrvatskog gospodarstva u odnosu na prošlu godinu“ gdje je čak 66,4 % sudionika mišljenja da su izgledi zadovoljavajući dok njih 17,2 % smatra da su opći izgledi za Hrvatsku u 2015. godinu dobri.

Gotovo polovica tvrtki (48,3 %) očekuje poboljšanje poslovne situacije te samo njih 5,2 % polazi od toga da će se njihova poslovna situacija pogoršati u ovoj godini. Tu činjenicu potvrđuju i očekivana povećanja prihoda koju očekuje više od polovica tvrtki. 

Već tradicionalno sudionici istraživanja među glavne prednosti Hrvatske kao poslovne destinacije istaknuli su akademsko obrazovanje, kvalifikaciju zaposlenika te članstvo u Europskoj uniji. S druge strane gospodarstvenici kao najveći izvor nezadovoljstva vide u  poreznom opterećenju, predvidljivosti gospodarske politike te javnoj upravi.

Na pitanje bi li se opet odlučili za Hrvatsku kao destinaciju 81,4 % sudionika istraživanja odgovorila je potvrdno. U usporedbi s državama Srednje i Istočne Europe prema atraktivnosti destinacije za ulaganje Hrvatska se nalazi na osmom mjestu. Najatraktivnije države za ulaganje ispred Hrvatske su Poljska, Češka, Estonija, Slovačka, Slovenija, Latvija i Litva.

26. travanj 2024 14:48