Hrvatska
StoryEditor

Unatoč "pitanjima" vladajućih, Orešković smatra da ide sve u pozitivnom smjeru

28. Travanj 2016.

Nakon predstavljanja reformskog paketa na zajedničkoj sjednici klubova vladajuće koalicije, premijer Tihomir Orešković poručio je da sve ide u ‘pozitivnom smjeru‘, a s njim se složio i potpredsjednik vlade Božo Petrov koji je sastanak nazvao ‘konstruktivnim i pozitivnim‘.

- Mislim da je bilo dobro i danas ću na sjednici Vlade prezentirati program reformi. No, sve u svemu mislim da sve ide u pozitivnom smjeru, rekao je Orešković nakon sastanka u Hrvatskom saboru.

Pojasnio je kako nije bilo kritika na predložen reformski paket, ali da je bilo "pitanja".

- Zato smo tu da rastumačimo da i ljudi čuju. Danas i sutra i ovih dana ću malo više u javnosti komunicirati zašto su te reforme bitne i koji će na kraju biti rezultati svih tih reformi, rekao je Orešković dodavši da će reformski do kraja mjeseca slati EK.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov sastanak je ocijenio konstruktivnim i pozitivnim.

- Izložen je akcijski plan reformi, a izložio ih je predsjednik Vlade. Bilo je i pohvala i savjeta za unaprjeđenje. Ovo je zaista velik pomak s obzirom na ono što će se raditi. Rekao bih da je to samo početak u odnosu na ono što nas čeka kada ovaj dio plana ispunimo za sljedeću godinu, kazao je Petrov.

Kako mediji javljaju, i Petrov je odbacio postojanje kritika na akcijski plan kazavši da je riječ o ‘mogućnosti unaprjeđenja u sljedećim godinama‘.

- Mi moramo zaustaviti propadanje koje je bilo do sada i zato ide ova 61 reforma, a nakon toga naravno da postoji i dodatni prostor za napredak. On će ići nakon toga. Prvo su ove mjere koje trebaju razviti određena područja koja su trenutno rudimentarno razvijena, rekao je Petrov.

O mirovinskoj i zdravstvenoj reformi Petrov je kazao da je to ‘samo jedna od stvari koje se mijenjaju‘.

- Ali to je uvela i bivša Vlada i samo se smanjuje rok s tim da to ne stupa na snagu odmah nego 2028. a bilo je 2038.. To je već prethodna vlada usvojila tako da ne vidim to kao neku veliku promjenu. Ako mi u 12 godina ne uspijemo promijeniti stvari tako da možemo zapošljavati mlađi kadar onda nam neće pomoći ni ta mirovinska reforma, rekao je potpredsjednik vlade Petrov.

19. travanj 2024 09:11