Hrvatska
StoryEditor

Unatoč povećanom ulaganju u istraživanje i razvoj, tvrtke neinformirane o novcu koji im je na raspolaganju

01. Srpanj 2015.
Piše:
Miro Soldić

Hrvatske tvrtke pokazuju pozitivan trend ulaganja u istraživanje i razvoj (I&R), ali su nedovoljno informirane o mjerama koje im stoje na raspolaganju i nezadovoljne financijskim obujmom sredstava dostupnih za poticanje I&R-a, zaključak je ‘Izvještaja o aktivnostima istraživanja i razvoja‘ koje je danas predatvila konzultantsko-revizorska tvrtke Deloitte.

Istraživanje provedeno u 11 zemalja srednje Europe na 411 tvrtki, od kojih je 48 iz Hrvatske, pokazuje da su u protekloj godini tvrtke u istraživanje i razvoj najčešće ulagale manje od 1 posto prihoda iz redovitog poslovanja (23 posto), dok ih je čak 21 posto uložilo više od 10 posto prihoda, što je približno na istoj razini u odnosu na prošlu godinu.

- Što se tiče ove godine ohrabruje činjenica da gotovo 90 posto hrvatskih tvrtki namjerava razinu ulaganja u istraživanje i razvoj kratkoročno povećati. Taj postotak je nešto veći od postotka u cjelokupnoj regiji u kojoj je istraživanje provedeno i gdje u prosjeku 85 posto tvrtki planira kratkoročan porast ulaganja – izjavila je Sonja Ifković, direktorica u Deloitteu zadužena za istraživanje i razvoj, dodavši kako jedan od ciljeva strategije ‘Europa 2020‘ da ulaganja u I&R dosegnu tri posto BDP-a zemalja članica Unije.

Hrvatska je zasad daleko od tog cilja sa samo 0,75 posto BDP-a investicija u I&R, dok je prosjek EU 2,3 posto, a SAD-a 2,75 posto.

Predsjednik uprave HAMAG BICRO-a Darko Liović poručio je kako je (ne)informiranost malih i srednjih poduzeća o mjerama koje su im dostupne ključni problem, a to možda ponajbolje oslikava i jedan apsurdni podatak iz istraživanja prema kojem je čak 71 posto ispitanika koji koriste neku vrstu potpora odgovorilo da koriste sredstva iz Strukturnih i investicijskih fondova, koja im još uopće nisu dostupna.

Liović se pohvalio mjerama koje njegova agencija provodi i najavio skori osnutak fonda rizičnog kapitala.

- U završnoj smo fazi pregovora sa Svjetskom bankom oko osnivanja fonda rizičnog kapitala teškog 20 milijuna eura koji bi malim i srednjim poduzetnicima trebao olakšati pristup kapitalu – istaknuo je, dodavši kako želi da postanemo zemlja primjer za povlačenje sredstava iz fondova EU.

Ifković je kao temeljni zaključak istraživanja navela potrebu za boljim informiranjem poduzetnika s ciljem da se što bolje iskoriste sredstva za projekte koji će pored I&R aktivnosti, omogućavati i komercijalizaciju proizvoda i usluga hrvatskih tvrtki domaćem i inozemnom tržištu.

Više detalja o samom istraživanju možete pronaći na stranici Deloittea.

26. travanj 2024 08:34