Hrvatska
StoryEditor

UniCredit dodatno smanjio očekivanja za hrvatsko gospodarstvo

20. Lipanj 2012.
Piše:
lider.media

Za Hrvatsku 2012. u novim se makroekonomskim prognozama UniCredita prognozira pad aktivnosti od 1 posto. Nakon što je potvrđeno da je gospodarstvo u prošloj godini stagniralo, makrooekonomski pokazatelji objavljeni u prvom tromjesečju su ukazali na novi pad aktivnosti.

- Za 2012. smo dodatno smanjili očekivanja - sada prognoziramo pad gospodarske aktivnosti od 1 posto - rekao je novi glavni ekonomist Zagrebačke banke Hrvoje Dolenec u povodu objave UniCreditovog CEE Quarterly izvještaja za treće tromjesečje 2012. uz poseban osvrt na Hrvatsku kojeg potpisuje Dolenec.Pojašnjava kako su, uz nepovoljna kretanja u domaćoj potražnji, nepovoljnije prognoze za gospodarstvo u eurozoni i EU dodatno oslabile izglede vanjske potražnje pa se gubi pozitivan utjecaj robne razmjene s inozemstvom na hrvatski BDP u ovoj godini. Navodi kako su najveći rizici za njihovu prognozu kretanje investicijske aktivnosti i ekonomske aktivnosti u Europi. No, zato napominju da su nakon formiranja Vlade pokrenuti prvi koraci u procesu fiskalne konsolidacije i oživljavanja investicijske aktivnosti.

Fiskalna konsolidacija uključuje poteze i na prihodovnoj i na rashodovnoj strani. Uz izmjene u poreznom sustavu koje stabiliziraju javne financije, smanjivanjem doprinosa za zdravstvo primjerice smanjuje se teret za poduzetnike. Sljedeći su korak reforme u javnom sektoru. Upravo bi oživljavanje investicijske aktivnosti, turizam i reforme u javnom sektoru trebali stvoriti prostor za gospodarski oporavak, pojasnio je Dolenec.Napominje kako su usporavanje gospodarskog rasta uz povoljnija kretanja u izvozu i turizmu prošlih godina dovele do niske razine deficita bilance plaćanja, a očekuje i ove godine nisku razinu deficita uz prihode od turizma kao glavni pozitivni čimbenik u ostvarivanju tih očekivanja. No, deficit bilance plaćanja i deficit opće države nepovoljno utječu na vanjski dug, rekao je Dolenec.

- Vlada je jasno ušla u fiskalnu konsolidaciju. Stoga, ostajemo pri prognozi smanjenja proračunskog deficita sa 5,8 posto BDP-a u 2011. na 4,8 posto 2012. i nastavak tih kretanja u sljedećoj godini. Rizici postoje i dalje da neki od koraka u smanjivanju mase plaća, subvencija ili reforme javne uprave ne budu provedeni željenom brzinom pa uz nepovoljnije prognoze kretanja BDP-a prognoziramo smanjenje konzervativnije od planiranog u proračunu - komentirao je izglede fiskalne politike Dolenec uz napomenu da se, uz takva kretanja, nastavljaju pritisci na rast javnog duga.Napominje kako je vidljiv i utjecaj na rast potrošačkih cijena u ovoj godini s obzirom da se išlo u ispravljanje stvorenog jaza između tržišnih i administrativno uređenih cijena energenata, ali to ne bi trebalo narušiti dugoročniji pogled na kretanje inflacije. Monetarna politika će ostati nepromijenjena što utječe i na stabilno kretanje tečaja uz očekivano umjereno ljetno jačanje kune, kaže Dolenec u priopćenju iz Zagrebačke banke.

25. travanj 2024 13:10