Hrvatska
StoryEditor

Uporaba debitnih kartica porasla u odnosu na prošlu godinu

20. Studeni 2012.
Piše:
lider.media

Prosječan broj posjedovanih kartica mijenja se ovisno o osobnim prihodima, dobi i obrazovanosti, a većina korisnika posjeduje do 3 kartice te ih kontinuirano koristi više od 5 godina, pokazuje istraživanje MasterCarda i GfK-a.

Čak 91 posto posjeduje barem jednu karticu što je nešto manje u usporedbi s travnjem (93 posto) kada je provedeno MasterIndex proljetno istraživanje. Iako je prvi put od početka provođenja MasterIndex istraživanja (2009.), broj onih koji su reducirali korištenje kartica veći od onih koji su upotrebu intenzivirali, udio kartičnog plaćanja je stabilan od 2010. – u prosjeku, korisnici kartica njima plaćaju 5-6 puta u 10 kupovina.

Kada je riječ o tipu kartica; uporaba MasterCard i Maestro kartica iznadprosječna je u Zagrebu i okolici (MasterCard 29 posto, Maestro 77 posto) te u Sjevernoj Hrvatskoj (MasterCard 26 posto, Maestro 76 posto). Uporaba debitnih kartica porasla je u odnosu na prošlu godinu (s 87 posto na 90 posto) dok je uporaba kreditnih i kartica s odgodom plaćanja ostala stabilna (54 posto).

Rezultati MasterIndex istraživanja pokazuju kako se građani više nego ikad bore sa svojim financijama; samo 14 posto ispitanika potvrdilo je da uspijeva uštedjeti. Većina kućanstava ima problema s osnovnim potrebama: 20 posto njih je u dugovima, 33 posto jedva uspijeva spojiti kraj s krajem. S obzirom na financijsku situaciju, samo manjina bi preporučila veće investicije u ovome trenutku.

Većina kućanstava ne vidi poboljšanje financijskog stanja od početka 2012., a 68 posto vodi evidenciju o potrošnji. Internet bankarstvo najpopularniji je način provjere i vođenja evidencije o troškovima. Zanimljiva je i informacija kako se preference u investiranju nisu promijenile od 2010.: da imaju dodatnih pola milijuna kuna, građani bi ih najradije uložili u nekretninu (kupnjom kuće ili stana) nakon čega slijede investiranje u vlastiti posao ili edukaciju te vraćanje dugova.

MasterIndex istraživanje je kvantitativno istraživanje provedeno na 1000 korisnika bankarskih usluga u dobi od 18 do 55 godina, a prvi je put u Hrvatskoj provedeno u rujnu 2009. u suradnji s agencijom Gfk za istraživanje tržišta. Cilj istraživanja analizirati je navike u korištenju kartica u različitim situacijama i stavove prema karticama u Hrvatskoj.

20. travanj 2024 05:05