Hrvatska
StoryEditor

‘Upozoravao sam na rizičnost kredita u švicarcima‘

23. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Kada sam 2005. upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima, nitko me nije javno podržao. Nije uvijek popularno pokušavati štititi potrošače, ako ljudi smatraju da su sposobni upravljati svojom kreditnom sposobnošću i vole neki proizvod.

Izjavio je to guverner HNB-a Boris Vujčić u razgovoru za Novi list komentirajući prijedlog Zakona o potrošačkom kreditiranju, koji bi trebao ograničiti okvirne kredite na tekućim računima građana, kao i kamatu na stambene kredite.

-Pokušaji zaštite potrošača od proizvoda koji im se sviđaju nisu baš popularni. I sam imam iskustvo iz 2005. kada sam upozoravao na rizičnost kredita u švicarskim francima i kada me javno nitko nije podržao. Dapače, razni komentatori i analitičari su pisali da od buhe pravim slona i pokušavam ljudima uskratiti jeftine kredite- poručio je Vujčić. Komentirajući rezanje plaća u javnom sektoru od 3 posto kazao je kako HNB godinama govori o potrebi fiskalne konsolidacije proračuna na rashodnoj strani te da je ovo upravo takav potez. Da je prije napravljen, imao bi veći učinak na smanjenje deficita.

-Situacija je vrlo loša, no ne mislim da je bezizlazna. Da je proces fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi započeo početkom krize, danas bi već vidjeli pozitivan rezultat. Kako nije, ne preostaje ništa drugo nego sada odlučno raditi na postupnom smanjenju fiskalnog deficita prvenstveno preko rashodne strane, a s druge, na brzom poboljšanju investicijske klime, kako bi se ulazak u EU i vjerojatni polagani oporavak gospodarstva EU iskoristili za privlačenje i poticanje investicija, jer one otvaranjem radnih mjesta moraju prethoditi povećanju potrošačkog optimizma i domaće potražnje. Čini mi se da je to sada napokon shvaćeno, no efikasnost u provedbi će biti ključna za brzinu oporavka- zaključio je guverner.

04. svibanj 2024 06:45