Hrvatska
StoryEditor

Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina stupa na snagu krajem mjeseca

10. Svibanj 2014.

Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina, koju predlaže Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, trebala bi stupiti na snagu do kraja svibnja te pridonijeti sređivanju stanja u prostoru i pravnoj sigurnosti za ulagače, a do kraja godine trebala bi prerasti u zakon o procjenama nekretnina, najavljeno je jučer u Opatiji na 21. forumu poslovanja nekretninama Hrvatske gospodarske komore.

Zamjenik ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Željko Uhlir rekao je da je došlo vrijeme da se uredi neodrživo stanje u prometu nekretninama te je podsjetio da je Europski parlament direktivom iz siječnja ove godine zatražio od zemalja članica da donesu nacionalne propise za procjenu vrijednosti nekretnina.

Dodao je da se očekuje da će donošenje nove uredbe ići paralelno s donošenjem novog zakona o izvlaštenju i određivanju naknade.

Uhlir je istaknuo da je važno uspostaviti pravila kako nam se ne bi dogodilo da taj posao rade u većini strani procjenitelji, a da domaći budu marginalizirani.

Kako je rekao, predloženom uredbom i pripadajućim pravilnikom uspostavit će se sustav procjenjivanja vrijednosti nekretnina čija tri temeljna stupa određuju tko su procjenitelji, kojim se metodama procjenjuje i na temelju kojih podataka.

To je važno jer se bez tog alata ne može postići da procjene budu održive i nakon provjere, što se, kazao je, susreće i u sudskim procesima i kod ulaganja.

U uredbi su definirani osnovni pojmovi, postavljen je okvir za izradu procjena vrijednosti nekretnina. Za izradu procjene koristit će se poredbena, prihodovna i troškovna metoda, koje se odabiru prema vrsti procjenjivane nekretnine, uzimajući u obzir postojeće običaje u uobičajenom poslovanju i druge okolnosti.

Odabir metode mora se detaljno obrazložiti, tržišna vrijednost se utvrđuje iz rezultata odabrane metode, a uzimaju se u obzir opći vrijednosni odnosi na tržištu, uporabno stanje i posebna obilježja nekretnine te statistička obrada i izračun.

Pomoćnica ravnatelja Porezne uprave Marijana Vuraić Kudeljan, vezano za oporezivanje prometa nekretnina, navela je da je Hrvatskoj u postupku pregovora sa EU odobreno prijelazno razdoblje za oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost za građevinsko zemljište do kraja 2014. godine te da se od 1. siječnja 2015. počinju primjenjivati nove uredbe Zakona o porezu na promet nekretninama.

Porez na promet nekretnina plaća se na sve promete nekretnina uz izuzetak oporezivanja prometa novosagrađenih građevina koje su predmet oporezivanja porezom na dodanu vrijednost.

Radi sprečavanja pojave dvostrukog oporezivanja (porez na promet nekretnina i porez na dodanu vrijednost) najprije će se utvrditi podliježe li isporuka nekretnine obvezi plaćanja poreza na dodanu vrijednost, a ukoliko ne postoji ta obveza tada će se u skladu sa izmijenjenim odredbama zakona utvrditi obveza plaćanja poreza na promet nekretnina.

Kako bi se oporezivanje sustavno kontroliralo bit će potrebno propisati da se svi ugovori kojima se stječe nekretnina dostavljaju Ministarstvu financija i Poreznoj upravi, bez obzira postoji li obveza plaćanja poreza na promet nekretnina ili ne, navela je Vuraić Kudeljan.

19. travanj 2024 08:38