Hrvatska

Dujšin: Hrvatska će još dugo patiti – kriza završava 2018.

U svojoj drugoj mladosti, kao što se sâm šali, 77-godišnji bivši profesor i dekan Pravnog fakulteta u Zagrebu Uroš Dujšin i dalje je vrlo aktivan u pisanju tekstova o međunarodnoj ekonomiji u stručnom časopisu Perspektive društva Zagrebačka incijativa, a neka od svojih razmišljanja podijelio je i s Liderovim novinarom Vanjom Figenwaldom.

Po struci pravnik, bio je redoviti suradnik Ekonomskog instituta u Zagrebu i mnogih ekonomskih institucija i bivše i nove države. U cijeloj se karijeri bavio problematikom međunarodnih ekonomskih odnosa, gospodarskog razvoja, industrijske politike, tranzicije i globalizacije.
Osvrnuo se na očekivanja od Vlade te koliko je realno očekivati dobre gospodarske rezultate kad, po svemu sudeći, naše okružje očekuje nova recesija.
Profesor Dujšin nije imao riječi utjehe što se tiče završetka krize. Predviđa kako će međunarodna kriza prestati 2018. jer smo sad u silaznoj fazi dugoročnoga ekonomskog ciklusa, takozvanog Schumpeter-Kondratieffova dugog vala ekonomske aktivnosti te ćemo još ćemo vrlo dugo strpljivo patiti do izlaska iz te faze.

Komentari