18. studeni 2013.

USKOK istražuje izmjene zagrebačkog GUP-a

lider.media
lider.media

USKOK je naložio provođenje istrage protiv osmero hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje u zloporabu položaja i ovlasti, krivotvorenje službene isprave te poticanje na zloporabu položaja i ovlasti.

Kako prenosi Večernji list, riječ je o ilegalnim izmjenama Generalnog urbanističkog plana, a pod povećalom istražitelja, neslužbeno se doznaje, našao se i Davor Jelavić, bivši pročelnik Ureda za prostorno uređenje Grada Zagreba te još sedam osoba.

Među njima su i Greta Augustinović-Pavičić, bivša tajnica Gradske skupštine, Vidoje Bulum, nekadašnji tajnik Gradskog poglavarstva, Jadranka Veselić Bruvo, pročelnica Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, Ivica Fanjek, ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba.

Službene zabilješke potpisivali su i pečatom ovjeravali Jelavić, pročelnica Ureda za strategijsko planiranje i razvoj Grada, pročelnik Zavoda za prostorno uređenje Grada Zagreba te tajnik Gradskog poglavarstva.

USKOK ih tereti da su dokumente potpisivali znajući da nije riječ o pogreškama nego o sadržajnim izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije, a što je zahtijevalo provođenje zakonom propisanog postupka donošenja navedenih izmjena i dopuna od Skupštine grada Zagreba.

Smatra se da su osumnjičenici u najmanje 43 slučaja nezakonito i neovlašteno izmijenili i dopunili prostorno-plansku dokumentaciju. Također su, koristeći se navedenom neistinitom dokumentacijom, u dogovoru sa sedmim osumnjičenikom i osmom osumnjičenicom, njima pogodovali na način da su im povećavali vrijednost zemljišta, čime su im pribavili znatnu nepripadnu materijalnu korist.