Hrvatska
StoryEditor

USKOK istražuje Jelavića zbog nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stanicama

28. Prosinac 2013.
Piše:
liderhrt

Bivši pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za promet Davor Jelavić ponovno je pod istragom USKOK-a, a sumnja se da je malverzacijama prilikom izgradnje nadstrešnica na autobusnim i tramvajskim stajalištima grad Zagreb oštećen za najmanje 6,3 milijuna kuna.

Osim protiv Jelavića istraga je zbog zloporabe položaja i ovlasti te pomaganja i poticanja na to kazneno djelo pokrenuta protiv njegove pomoćnice zadužene za upravljanje Sektorom za građenje i održavanje komunalne infrastrukture Vesne Lubin, direktora tvrtke Gamont Petra Gavrilovića i nadzornog inženjera, izvijestilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama, navodeći samo dob okrivljenika.

Direktora Gamonta tereti se da je od ožujka 2009. do travnja 2010. nakon zaključivanja ugovora o gradnji 600 temelja za nadstrešnice zatražio od Jelavića i njegove pomoćnice da mu grad odobri dodatno plaćanje pripremnih radova, čišćenje gradilišta te nabavu i postavljanje prometnih znakova.

Iako su Jelavić i njegova pomoćnica znali da su ti radovi obuhvaćeni sklopljenim ugovorom, oni su mu dali suglasnost, a pritom su od nadzornog inženjera zatražili da to odobri kao osnovane izvantroškovničke radove.

Direktor Gamonta je te radove i obračunao kao izvantroškovničke, a nakon što su to ovjerili Jelavićeva pomoćnica i nadzorni inženjer, Jelavić je naložio njihovo plaćanje. Time je na štetu grada tvrtki pribavljena korist od najmanje pet milijuna kuna, navodi se.

Jelavić i njegova pomoćnica osumnjičeni su također da su oštetili gradski proračun za dodatnih 1,3 milijuna kuna jer su u dogovoru sa suokrivljenim bivšim direktorom Gredelja Antunom Fabekom posao izrade i montaže nadstrešnica prepustili Gredelju.

24. travanj 2024 00:21