Hrvatska
StoryEditor

USKOK: Kalmeta sa suradnicima izvukao i podijelio 15 milijuna kuna i 850 tisuća eura

05. Lipanj 2015.
Piše:
lider.media

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta, protiv kojeg je u petak Uskok podignuo optužnicu zbog primanja i davanja mita te zlouporabe položaja i ovlasti, izjavio je novinarima kako je vjerovao da se to neće dogoditi jer nije ništa kriv.

- Duboko sam vjerovao da optužnica neće biti podignuta jer nisam kriv. Sad mi preostaje da pravno rješavam taj slučaj – rekao je Kalmeta te dodao kako neće dati ostavku na stranačke i gradske dužnosti jer, kako tvrdi, nije kriv.

Izvlačenjem novca kroz cestogradnju zadarski gradonačelnik i bivši HDZ-ov ministar mora, prometa i infrastrukture Božidar Kalmeta sa svojim je suradnicima Zdravkom Livakovićem, Milivojem Mikulićem, Josipom Sapunarom i Stjepkom Bobanom, prema tvrdnjama iz Uskokove optužnice, podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura.

- Nemam nikakve veze s time i ništa nisam skrivio. Ovo nije ni prva ni zadnja optužnica, ovo je prvi korak. Sada slijedi utvrđivanje vjerodostojnosti optužnice na sudu. Nastavljamo bitku. Krize vlasti nema, u drugim gradovima gradonačelnici su bili i odsutni pa je grad normalno funkcionirao. Lako je svašta napisati. S ostalima s optužnice nemam kontakta otkad sam prestao biti ministar. Vjerovao sam da optužnica neće biti podignuta, no ipak sam očekivao, iako znam da nisam kriv. Ne bih davao ocjenu o političkoj motiviranosti. Čuo sam se jučer s Karamarkom oko neke druge stvari, a naravno da ću se čuti – rekao je Kalmeta pred zadarskim novinarima, javlja Večernji list.

Drugookrivljeni Zdravko Livaković, bivši državni tajnik u Kalmetinu ministarstvu nije želio komentirati optužnicu.

– Čuo sam za optužnicu. Ne znam, koji sam okrivljeni, ne čitam stranicu USKOK-a i nemam komentara.

Podsjećamo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Božidara Kalmeta, Zdravka Livakovića, Milivoja Mikulića, Josipa Sapunara i još 9 osoba osumnjičenih u aferi Remorker. Terete se zbog počinjenja kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, poticanja na primanje mita te pomaganja u primanju mita, objavio je DORH.

U optužnici se spominje i bivši čelnik HAC-a i Hrvatskih cesta (HC) Stjepko Boban te direktori građevinske tvrtke Viadukt Ivan Berket i Damir Kezele i direktor tvrtke Zagorje Tehnobeton Miroslav Bunić.

 

19. travanj 2024 06:22