Hrvatska
StoryEditor

USKOK podigao optužnicu protiv Zsolta T. Hernadija

31. Ožujak 2014.
Piše:
liderhrt

USKOK je, nakon provedene istrage, podigao pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv mađarskog državljanina Z. T. H. zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita, stoji na web stranicama Državnog odvjetništva, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala.

Optužnicom se okrivljeniku stavlja na teret da je, kao predsjednik Uprave MOL-a, od početka 2008. do kraja 2009. godine u Zagrebu, s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Ivom Sanaderom, dogovorio da će za iznos od 10,000.000,00 eura poduzeti sve da se zaključe Prva izmjena i dopuna Ugovora o međusobnim odnosima dioničara TD INA i to na način da će Republika Hrvatska MOL-u neosnovano omogućiti prevladavajući utjecaj nad TD INA, te da će za navedeni iznos mita dogovoriti i sklapanje Glavnog ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz TD INA, odnosno izdvajanju onog dijela plinskog poslovanja koji stvara gubitke te njegovo preuzimanje od strane Republike Hrvatske.

Sukladno dogovoru, Ivo Sanader je koristeći autoritet predsjednika Vlade i vladajuće stranke, iako je znao da zaključenje takvih ugovora nije u interesu Republike Hrvatske, osigurao da se navedeni ugovori; kojima su u cijelosti prihvaćeni svi zahtjevi okrivljenog predsjednika Uprave MOL-a; zaključe 30. siječnja 2009.

Nakon sklapanja navedenih ugovora okrivljenik je, sukladno prethodnom dogovoru, Ivi Sanaderu do kraja 2009. godine omogućio i organizirao isplatu dogovorene nagrade u iznosu od 10,000.000,00 eura, stoji na službenim stranicama Državnog odvjetništva.

19. travanj 2024 19:42