Hrvatska
StoryEditor

Uskoro gotova obnova pruge Koprivnica - državna granica

23. Listopad 2015.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić obišao je danas radove na cestovno-željezničkim projektima u Koprivničko-križevačkoj županiji, te za kraj studenog najavio završetak obnove pruge od Koprivnice do hrvatsko - mađarske granice.

HŽ Infrastruktura uložila je u obnovu te 14,3 kilometara duge dionice 116,2 milijuna kuna, a namjera je povećanje brzine vlakova, izgradnja novih prijelaza i signalno - sigurnosnih uređaja, rekao je Hajdaš Dončić.

Povećanje brzine izuzetno je važno jer se radi o mediteranskom koridoru od Rijeke preko Zagreba i Botova, do Budimpešte, kaže on.

Predsjednica Uprave HŽ Infrastrukture Renata Suša,  podvlači važnost dionice od Koprivnice do mađarske granice ističući da je na njoj dnevno zakupljeno 28 trasa za teretni promet i dva para putničkih vlakova u svakom smjeru, uz iskorištenost kapaciteta od približno 55 posto. 

Radovi na obnovi dionice željezničke pruge Koprivnica – Botovo – državna granica duge 14,3 kilometra počeli su u srpnju 2014. godine. Prugom se prometuje i već su povećane brzine, a po okončanju radova vlakovi moći ići do 140 km/h, što je dvostruko brže od brzine prije obnove. Ugovorena vrijednost radova je 116,2 milijuna kuna, a sredstva su osigurana kreditom uz državna jamstva.

Hajdaš Dončić je obišao i radove na cestovnoj dionici Gradec - Križevci na zapadnom kraku Podravskog ipsilona. Na trasi te prometnice duge 12 i pol kilometara koja je u završnoj fazi izgradnje, planirano je ukupno 18 objekata. Rok završetka radova i puštanja u promet je proljeće 2016. godine.

16. travanj 2024 08:04