Hrvatska
StoryEditor

‘Uskoro na dnevnom redu i prodaja Croatia osiguranja‘

20. Lipanj 2013.

Vlada je danas dala suglasnost za povlačenje Hrvatske iz Srednjoeuropskog ugovora o slobodnoj trgovini (CEFTA), budući da on predviđa povlačenje u slučaju da bilo koja od stranaka postane članicom Europske unije.

Hrvatska će, objasnila je prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić, danom ulaska u Europsku uniju primjenjivati zajedničku trgovinsku politiku EU.

Članstvom u EU Hrvatska, istaknula je, preuzima i odredbe ugovora o slobodnoj trgovini koje Europska unija ima sklopljene s pojedinim zemljama ili grupama zemalja.

Vlada je na današnjoj sjednici izmijenila i Uredbu o visini trošarine na motorne benzine, plinsko ulje i kerozin, kojom trošarinu na plinsko ulje povisuje s 2.354 kune za 1000 litara, na 2.450,45 kuna.

Povećanje trošarine ministar financija Slavko Linić obrazložio je obvezama Republike Hrvatske vezanim uz prilagodbu EU propisima, odnosno usklađivanje s minimalnim trošarinama koja je već postignuta kod benzina, a sada i za dizele.

Izmjenom uredbe, trošarina na plinsko ulje povećala bi se za 9,65 lipa po litri.

Po trenutnim procjenama, cijene benzina i dizela od idućeg bi utorka trebale pasti, tako da potrošači povećanje trošarina na dizele najvjerojatnije neće ni osjetiti, kazao je Linić dodajući kako je stoga i predviđeno da uredba s višim trošarinama na dizele stupi na snagu u utorak, 25. lipnja.

Ministar Linić izvijestio je i da je po okončanju žalbenih postupaka, završen odabir savjetnika za privatizaciju i dokapitalizaciju Croatia osiguranja te je izabrana zajednica ponuditelja okupljena oko KPMG-a.

Najavio je pritom kako će Vlada uskoro na dnevnom redu imati odluke o otvaranju postupka prodaje dionica Croatia osiguranja.

Vlada je današnjom odlukom ovlastila Ministarstvo financija da se odrekne prava pretvaranja tražbine, stečene preuzimanjem duga, u vlasnički udjel Brodograđevne industrije 3. maj u iznosu od 515,9 milijuna kuna te svih prava koja proizlaze iz te tražbine, radi razrješenja međusobnih odnosa Brodograđevne industrije 3. maj prema državi.

19. travanj 2024 16:28