Hrvatska
StoryEditor

Uspjeh Vlade i gospodarstva ovisi i o izvoznicima, a glavna odgovornost je na prihodovnoj strani proračuna

01. Ožujak 2016.

Ministar financija Zdravko Marić u utorak je na konferenciji Hrvatskih izvoznika "Ekonomske politike Republike Hrvatske i očekivanja za 2016." rekao kako je svjestan da ga se poistovjećuje s proračunom te da njegova glavna odgovornost leži na prihodovnoj strani proračuna.

- Opravdano imate velika očekivanja od Vlade, ali i ja imam određena očekivanja i od vas i od cijelog gospodarstva, da zajedno izgradimo određene pomake i u konačnici svi skupa stavimo Hrvatsku i naše gospodarstvo na put oporavka, a potom i rasta, rekao je  Marić govoreći na konferenciji.

Istaknuo je i da je nakon 12 posto kumulativnog realnog pada BDP-a u proteklih šest godina, za hrvatsko gospodarstvo više nego dobrodošao rast, pa čak i od 2 posto. No, tih 2 posto u nekom srednjoročnom roku nikoga ne bi smjelo zadovoljiti, istaknuo je. Marić je izvoznicima poručio kako uspjeh Vlade i cijelog gospodarstva dobrim dijelom ovisi o hrvatskim izvoznicima. Vlada će, kako je kazao, nastaviti podržavati HBOR, koji kroz svoje programe može izvoznicima omogućiti lakše dostupna i povoljnija financijska sredstva za bolji izvozni iskorak. Država će kroz sve mjere koje najavljuje - fiskalnu konsolidaciju, stabiliziranje javnog duga, uklanjanje administrativnih barijera - omogućiti lakše poslovanje, a razmišlja se i o nekim elementima poreznog rasterećenja, rekao je. Marić je ponovio da se ove godine porezi sustav neće mijenjati.

- Moramo poslati vrlo jasnu poruku o stabilnosti poreznog sustava, kazao je Marić, napomenuvši da  je teško reći kada poduzetnici mogu očekivati porezna rasterećenja. Teško je kalkulirati s vremenom, to će ovisiti i o gospodarskoj i proračunskoj situaciji.

- Moj je cilj i interes da se porezna baza proširi, a porezne stope smanje. U kojem trenutku, u kojim mogućnostima i okvirima, sad je teško reći, ali to je smjer u kojem idemo.

Rekao je i da su dva osnovna zadatka postavljena pred poreznu upravu - "efikasna naplata poreza temeljem postojećeg poreznog sustava i iskorak porezne administracije u mnogočemu, kako bi svima nama bio bolji financijski servis".

Ministar financija  ponovio je i da će idućega tjedna pred Vladom biti proračun.

Na skupu je istaknuto kako su za gospodarski rast važne investicije, pri čemu treba staviti u funkciju državnu imovinu i ojačati ulogu HBOR-a. Predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Tomislav Boban je kazao kako se očekuje da će se do kraja ožujka potpisati ugovor za Kupare, a naveo je i da je pripremljeno 10 investicija, čiji je plan poslan premijeru Tihomiru Oreškoviću te očekuje da će uskoro početi razgovori o tome.

Predsjednik Hrvatskih izvoznika Darinko Bago kazao je da se niti jedno društvo nije razvijalo a da se nisu razvijali izvrsni, a izvoznici su "istinski, izvrsni dio hrvatskog gospodarstva". Stoga je važno afirmirati izvrsnost, što je cilj današnjeg skupa, naveo je.

- Bitno nam je kao izvoznicima da se stvori svijest da je izvoz, odnosno izvozno gospodarstvo slično nogometu. Ofenzivno se igra na tuđem terenu i to su onda golovi, a na domaćem se čvrsto brani domaći teren od nekvalitetnih proizvoda, slikovito je rekao Bago.

- Te dvije poruke smo poslali i mislimo da smo dobili razumijevanje i ministra financija, a nadam se da ćemo dobiti i od Vlade, kazao je Bago.

18. travanj 2024 20:05