Hrvatska
StoryEditor

Usprkos krizi, Vlada će Crkvi isplatiti i 70 milijuna kuna duga

08. Ožujak 2014.
Piše:
lider.media

Vlada u ovom trenutku, ali i u skorijoj budućnosti, ne vidi osobitog razloga za izmjenu ugovora Hrvatske i Svete Stolice. Vlada je na ovotjednoj sjednici usvojila rebalans proračuna u kojem su sredstva namijenjena Katoličkoj crkvi, ali i ostalim vjerskim zajednicama ostala nedirnuta.

Naime, kako piše Novi list, vjerske zajednice dobit će u ovoj godini 379,194 milijuna kuna, od čega će Katoličkoj crkvi pripasti 352,194 milijuna kuna. Ostale vjerske zajednice dobit će 17 milijuna kuna.

Od 352,194 milijuna kuna, koliko će biti isplaćeno Katoličkoj Crkvi 292,194 milijuna kuna otpadaju na redovitu godišnju isplatu za koju se iznos dobije tako što se množi broj župa s dvije bruto plaće u zemlji. Preostalih 70 milijuna kuna, kako stoji u proračunu, isplata je duga iz prethodnog razdoblja po toj istoj obvezi.

Je li to isplata duga nastalog za vrijeme koalicijske Vlade Ivice Račana, kada je država obračunavala svoju obvezu prema Crkvi obračunavajući proračunsku osnovicu umjesto prosječne bruto plaće u zemlji, što je veći iznos, nisu odgovorili ni u Ministarstvu financija niti u Tiskovnom uredu Hrvatske biskupske konferencije, navodi Novi list.

20. travanj 2024 02:29