Hrvatska
StoryEditor

Utajivači poreza godišnje Hrvatsku koštaju 4,5 milijardi eura

27. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Hrvatska prema procjenama godišnje gubi 4,5 milijardi eura zbog utaje poreza, te se nalazi na 56. mjestu od 145 obuhvaćenih država u istraživanju.

Samo istraživanje provela je neovisna financijska organizacija Tax Justice Network koja promiče financijsku transparentnost. Istraživanje je obuhvatilo 145 država, a prema procjenama godišnje se utaji više od 3,1 bilijuna dolara što je otprilike 5,1 posto BDP-a svih tih zemalja. U apsolutnom iznosu najviše se utaji u SAD-u – oko 337 milijardi dolara, dok kad se uzme u obzir veličina utaje prema BDP-u najgora je situacija u Boliviji pa Rusiji. Hrvatska je prema ukupnom iznosu na 56. Mjestu, dok u odnosu prema BDP-u je na 70. mjestu.

- Rezultati istraživanja Tax Justice Networka pokazuju koliku štetu od utaja poreza trpi svjetsko gospodarstvo. Suprotno ustaljenom mišljenju, porezne utaje nisu posebnost neuređenih zemalja, razlika je u tome što se uređene zemlje pokazuju više volje i znanja u borbi s tim velikim problemom – rekla je Diana Antičić, direktorica društva Forenzika Prima.

Grčka koja je u problemima je na 21. mjestu s gotovo 30 milijardi utajenog poreza. Od zemalja Europske unije najgore stoji Italija koja je na trećem mjestu po apsolutnom iznosu.

03. svibanj 2024 22:40