Hrvatska
StoryEditor

Uvođenjem zelene javne nabave javna uprava doprinosi čišćem okolišu, štedi i stvara radna mjesta

27. Kolovoz 2015.
Piše:
Jasmina Trstenjak

Nakon više inicijativa, ali bez sustavnog pristupa na nacionalnoj razini, Hrvatska je napokon dobila svoj prvi Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu, jučer usvojen na sjednici Vlade. Time se Hrvatska pridružila skupini od 22 države članice EU koje imaju nacionalne akcijske planove.

Njegov cilj je, a to je ujedno i strateški cilj EU, do 2020. godine 50 posto postupaka javne nabave u Hrvatskoj uključiti neka od mjerila zelene javne nabave. Istakli su to na predstavljanju Nacionalnog akcijskog plana ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović te njegove suradnice Branka Pivčević Novak, voditeljica Služne za održivi razvoj i Marija Šćulac Domac, pomoćnica ministra u Upravi za klimatske aktivnosti, održivi razvoj i zaštitu zraka, tla i mora.

Zelena javna nabava je postupak, pojasnili su, kojim se tijela javne uprave potiču na kupovinu zelenih proizvoda i usluga, odnosno onih koji kroz životni vijek imaju manji učinak na okoliš. Upravo su javna tijela glavni potrošači, a prosječno u Europi na tu potrošnju otpada oko 17 posto BDP-a.

- Prosječno se godišnje u Hrvatskoj sklopi 25 tisuća ugovora o javnoj nabavi vrijednosti oko 30 milijardi kuna. To je 12 posto BDP-a. Uvođenjem zelene javne nabave tijela javne uprave mogu značajno doprinijeti čišćem okolišu, smanjenju potrošnje resursa i štetnih emisija te održivom razvoju – naglasio je Zmajlović, čije je ministarstvo koordinirali izradu akcijskog plana.

U akcijski plan su uvedena osnovna mjerila u javnu nabavu za prioritetne skupine

proizvoda i usluga: papir za ispis i kopiranje, motorna vozila, uredska i informatička oprema, električna energija, telekomunikacijske usluge i usluge mobilne telefonije zajedno s uređajima i usluge čišćenja. To, primjerice, znači nabavu energetski učinkovitih računala, korištenje recikliranog papira ili usluga čišćenja pri kojima se koriste ekološki proizvodi. Za svaku skupinu proizvoda definirana su mjerila koja sadrže ključne pritiske na okoliš, a koji uključuju potrošnju resursa i energije, učinak na bioraznolikost, toksičnost, emisije onečišćujućih tvari, stakleničkih plinova i CO2 te nastajanje otpada. Postoji još mjera koje se odnose na izobrazbu, promidžbu zelene javne nabave i sl. U idućem akcijskom planu, od 2017. do 2020., fokus će biti stavljen na izradu mjerila zelene javne nabave za nove nabavne kategorije (uredski namještaj, prehrambeni proizvodi i zgradarstvo).

Brojni primjeri uspješnih praksi europskih zemalja pokazuju da su se na početku svi susretali sa predrasudama, poput one da su zeleni proizvodi i usluge skuplji. No brzo su se pokazale netočnima. Kolike su koristi zelene javne nabave pokazuje primjer Beča koji je kroz svoj program ekološke javne nabave uštedio oko 337 milijuna eura i više od 100 tisuća tona CO2 od 2004. do 2007.

- Želimo potaknuti sva tijela javne uprave da koriste mjerila zelene javne nabave. Uvođenjem zelene javne nabave doprinosimo čistom i zdravom okolišu, omogućavamo financijske uštede te doprinosimo razvoju zelenog gospodarstva, tržišta za zelene usluge i proizvode te radna mjesta. Nabavama proizvoda koji manje štete okolišu potiče i razvoj inovacija iz segmenta zelenih roba i usluga – istaknuo je Zmajlović.

Nacionalni akcijski plan je namijenjen obveznicima javne nabave prema Zakonu o javnoj nabavi, no može služiti i kao poticaj za uvođenje zelenih mjerila u postupke tzv. bagatelne nabave i kao poticaj za privatni sektor u Hrvatskoj. Jedna mjera akcijskog plana odnosi se i na to da se i u strateške dokumente jedinica lokalne samouprave uvedu mjere za promicanje zelene javne nabave.

Provedbu i ocjenu akcijskog plana pratit će Povjerenstvo za zelenu javnu nabavu koje se sastoji od 22 člana predstavnika resornih institucija, agencija, udruge poslodavaca, sindikata, gospodarskih komora, predstavnika jedinica lokalne uprave i samouprave te udruga zaštite okoliša. Nacionalni akcijski plan nije obavezan niti postoje sankcije, no nakon dvije godine će se evaluirati provedba te zatim vidjeti hoće li se promijeniti i postrožiti uvjeti.

07. svibanj 2024 02:37